Provincia Kosovo pare dispusa sa calce pe urmele Bosniei si Hertegovinei, unde echilibrul puterii a fost asigurat de observatorii internationali, care au reusit sa treaca peste autoritatea liderilor alesi.
Asa scria ieri cotidianul britanic "The Independent". Misiunea UE, care va prelua de la ONU controlul asupra provinciei sarbe, va beneficia de puteri depline asupra conducerii locale, situatie care aminteste de eforturile internationale din Bosnia. Viitorul regiunii face obiectul unor discutii tensionate intre mediatorii internationali, guvernul sarb si reprezentantii minoritatii albaneze din provincie. Aceasta din urma, care reprezinta peste 90% din cele doua milioane de locuitori, doreste crearea unui stat independent, in timp ce Serbia insista ca zona sa ramana parte a teritoriului sau.

Ignorand obiectiile Belgradului, puterile occidentale si SUA se asteapta ca urmatoarea decizie a Natiunilor Unite sa favorizeze o independenta conditionata pentru Kosovo. De indata ce statutul provinciei va fi stabilit, va fi pus la punct un plan care cere infiintarea unei Reprezentante Civile Internationale, structura similara celei existente in Bosnia. Aceasta va avea autoritatea sa anuleze deciziile guvernului din Kosovo, la fel ca si legile adoptate de Parlamentul local si sa inlocuiasca oficialii a caror politica nu este conforma cererilor UE.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.