Petrolul azer ar putea traversa teritoriul Ucrainei in tranzit spre Europa, peste doar patru ani. Asa a declarat presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, intr-un interviu acordat agentiilor internationale de presa.

Va fi, a spus el, contributia concreta a Kievului la realizarea planurilor UE de reducere a dependentei energetice fata de Rusia. Ucraina, a adaugat Iuscenko, intentioneaza sa asigure Europei un volum de sapte milioane tone de petrol pe an. Care ar urma sa ajunga la destinatie prin conducta Odessa-Brody, oleoduct nefolosit pana acum la intreaga lui capacitate.

"Este un mare succes. Iar Ucraina este puternic interesata de ducerea la indeplinire a acestui proiect. Si cu cat mai repede, cu atat mai bine", a afirmat Iuscenko. Interventia presedintelui ucrainean survine la doar doua saptamani dupa ce la Riga, in cadrul lucrarilor summitului NATO, senatorul american Richard Lugar ii sfatuia pe participantii la reuniune sa acorde o atentie sporita Azerbaidjanului, ca o solutie la necazurile energetice ale Celor 25. Mai ales ca in timpul vizitei sale la Bruxelles, liderul de la Baku, Ilham Aliev, a semnat cu seful Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, un memorandum de colaborare in domeniul securitatii energetice.

Pe de alta parte, Ucraina se grabeste din dorinta de a nu scapa sansa aparuta - nu de altceva, dar Romania a propus propria ei varianta de tranzit - Constanta-Trieste. Cu alte cuvinte, orice tergiversare ar putea juca in favoarea Bucurestiului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.