Organizatia ONU pentru copii, UNICEF, publica luni raportul anual privind situatia copiilor in lume.

Dar, spre deosebire de anii precedenti, raportul se concentreaza nu pe aspecte anume ale vietii copiilor si pe vietile femeilor.

UNICEF cere guvernelor sa faca mai multe eforturi pentru a impune egalitatea intre sexe care, subliniaza organizatia, va insemna nu doar vieti mai bune pentru femei ci si pentru copii lor.

Copiii beneficiaza

Potrivit UNICEF, capacitatea femeilor de a decide asupra propriilor vieti este indeaproape legata de sanatatea si bunastarea copiilor.

Raportul nu va fi o lectura placuta pentru barbati, fiindca arata ca atunci cand femeile au puterea de a lua decizii, copiilor le e mai bine, fie ca e vorba de decizii intr-o casa oarecare sau in Parlament.

Mamele care tin fraiele financiare in familie, cheltuie mai mult pentru copii, care au mai mari sanse sa fie mai bine hraniti si sa mearga la scoala.

Un studiu realizat in sudul Asiei, de pilda, sugereaza ca daca femeile si barbatii ar avea acelasi nivel de influenta in luarea deciziilor acasa, numarul copiilor malnutriti ar scadea cu 13%, adica 13 milioane de copii.

Prin acest raport, UNICEF nu cere instaurarea matriarhatului dar cere in schimb masuri pentru ca femeile sa fie considerate egale, inclusiv investitii in educatia fetelor, introducerea unor masuri care sa le ajute pe femei sa intre in politica si programe prin care barbatilor si baietilor sa le fie aratate beneficiile egalitatii intre sexe.

UNICEF considera ca ei sunt cei care trebuie sa inteleaga ca femeile sanatoase, educate si puternice vor avea copii sanatosi, educati si cu incredere in fortele proprii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.