Pe 27 noiembrie, la Jasenovac a fost inaugurat un memorial al victimelor regimului pronazist Ustasa. Scriitoarea Slavenka Drakulic explica pentru „Cotidianul“ semnificatia actului.

De ce acest memorial de la Jasenovac este deschis tocmai acum? Sint croatii gata sa isi asume trecutul, colaborarea cu nazistii in timpul guvernului Ustasa?

Revelarea adevarului despre lagarul de la Jasenovac este un test pentru societatea croata si relatia sa cu trecutul profascist.

Dar aceasta este o problema foarte complexa. In perioada 1941-1945, in timpul Republicii Independente Croate conduse de Ante Pavelic, croatii s-au bucurat pentru prima data de independenta. Astfel ca in istoria si memoria lor fascismul si independenta au ajuns sa fie interconectate. Cum pot face ei sa fie mindri de independenta statala din acea perioada si, in acelasi timp, sa se rusineze de crimele regimului?

Croatii ar trebui sa se lupte cu aceasta intrebare, dar nu sint capabili de asta, nu inca. Noul muzeu reflecta partial aceasta dilema. De exemplu, exista o lista cu numele victimelor de la Jasenovac proiectata pe pereti, dar nationalitatile victimelor nu sint afisate. Insa acesti oameni au fost ucisi tocmai din cauza identitatii lor nationale…


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.