Initiat pentru a apara interesele SUA in conditii de razboi, sistemul american de informatii a avut nevoie de un al doilea Pearl Harbor pentru a se reforma.

"Ieri, 7 decembrie 1941, o zi a infamiei, SUA au fost atacate prin surprindere si in mod deliberat de fortele navale si aeriene ale Japoniei. Cer Congresului sa declare ca, o data cu acest act neprovocat, intre SUA si Japonia exista o stare de razboi", arata declaratia de razboi a presedintelui Franklin Delano Roosevelt, dupa atacul de la Pearl Harbor. In 1947, presedintele Harry S. Truman a reorganizat serviciile de securitate ale SUA, prin National Security Act, care dadea nastere Departamentului Apararii, si CIA, stabilind regulile cooperarii acestor institutii. Ingerintele CIA in domeniul securitatii interne au fost constant restrinse de presedintii Nixon, Ford si Carter, doar ofensiva finala impotriva URSS a lui Ronald Reagan extinzind atributiile spionajului american.

Dupa 60 de ani

"Astazi, modul nostru de viata si libertatea ne-au fost atacate intr-o serie de acte teroriste deliberate. (…) Cei care au distrus aceste cladiri vor auzi de noi in curind", marca declansarea razboiului impotriva terorismului, la 11 septembrie 2001, presedintele George W. Bush.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.