Cu exact 15 ani in urma, de pe harta lumii disparea Uniunea Sovietica. La 8 decembrie, liderii de atunci ai Rusiei, Ucrainei si Belarus au semnat acordul de la Belovej.

Doua saptamani mai tarziu se forma o noua formatiune interstatala - Comunitatea Statelor Independente (CSI). Ce s-a intamplat in acesti 15 ani si unde s-a ajuns? CSI isi traieste agonia, potrivit estimarilor propriilor membrii. In ce priveste Rusia, ea traieste intr-o permanenta cautare de raspunsuri la intrebari ale trecutului si prezentatului, intr-o permanenta identificare a locului si rolului ei in lume.

Din punct de vedere economic, progresul este indiscutabil in directie buna. Norocul, dar si necazul Rusiei sunt uriasele ei bogatii. Din cauza resurselor ei naturale, spun mare parte din analistii locali, unii si altii au dorit si au grabit destramarea URSS, din cauza lor este acum Rusia privita cu dusmanie si neincredere. Din cauza lor, Rusia nu poate scapa de sentimentul ca este inconjurata doar de inamici si de tari fara o atitudine prietenoasa.

Potrivit sondajelor de opinie, rusii regreta dezintegrarea URSS, ceea ce nu inseamna ca viseaza la renasterea imperiului sovietic. Pentru ca, in acelasi timp, aceiasi rusi considera CSI o povara pe umerii lor si vor ca aceasta institutie sa fie cat mai repede desfiintata. Regreta rusii "respectul" de care se bucura URSS pe vremuri, indiferent de natura acestui respect. Si asta pentru ca nu le place cum este tratata si perceputa Rusia de astazi: ca o tara de spioni, de asasini si de functionari corupti. O tara condusa de un "dictator, de un agent de securitate, de clanuri mafiote". Dar realitatea nu le vine in ajutor. "Cate un bancher pe luna", glumea trist presa de la Moscova, informand despre o noua crima din mediile financiare. Asasinarea ziariste Annei Politkovskaia, moartea fostului spion Aleksandr Litvinenko si strania boala a fostului premier Egor Gaidar sunt tot atatea pete pe prestigiul Rusiei. Gaidar a declarat ieri ca "a fost otravit de dusmanii Rusiei".

Procurorul general al Rusiei, Iuri Ciaika, anunta ca ancheta a dat de urmele ucigasilor Annei. Parchetul rus a deschis ieri o ancheta penala proprie in legatura cu uciderea lui Litvinenko, dupa ce medicii britanici au decretat decesul acestuia ca fiind de fapt crima. Si, in timp ce un grup de detectivi britanici isi continua investigatiile la Moscova, asteptand permisiunea pentru noi interogatorii, o echipa de detectivi rusi s-ar putea deplasa la Londra cu acelasi scop. E ca si cum cei 15 ani au trecut degeaba.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.