Minoritatile etnice din Marea Britanie se tem ca vor fi afectate de imigratia din Romania si Bulgaria, dupa aderarea celor doua tari la UE, care le va face sa-si piarda locurile de munca, locuintele sociale si alte beneficii, arata un raport citat de cotidianul The Times.

Raportul intitulat "Refugiati si alti noi imigranti", publicat, atrage atentia ca temerile din randul comunitatii de culoare si al celei asiatice risca sa destabilizeze relatiile interetnice din societatea britanica, deoarece 70 la suta din populatia de etnie minoritara din aceasta tara traieste in cartierele si zonele cele mai sarace. Studiul afirma ca desi exista o lipsa de informare corecta cu privire la impactul noilor valuri de imigranti, membrii comunitatilor etnice sunt preocupati nu de diversitate, ci de modul in care sosirea muncitorilor din Romania si Bulgaria va afecta propriul lor mod de trai.

"Respondentii din randul minoritatilor etnice alba si de culoare au dat dovada de atitudini similare fata de noii imigranti, ceea ce confirma observatiile ca tensiunile nu apar neaparat pe fondul diferentelor rasiale", sustine raportul, care adauga: "Mai degraba, acolo unde este cea mai mare competitie asupra resurselor limitate si putine si a serviciilor, relatiile cu noii veniti sunt cele mai susceptibile sa fie afectate negativ". Londra a impus deja un sistem de cote pentru selectionarea imigrantilor din Romania si Bulgaria care vor putea munci in Marea Britanie, dupa aderarea celor doua tari la UE, in ianuarie 2007.

Aplicarea sistemului de cote a fost decisa pe fondul temerilor crescande ale oficialilor britanici si ale opiniei publice, cu privire la numarul mare de imigranti sositi in Marea Britanie in ultimii ani si povara pe care acestia o reprezinta pentru serviciile publice britanice.

Guvernul de la Londra nu acorda suficienta atentie impactului pe care noii imigranti il vor avea asupra relatiilor dintre comunitatile etnice, atrage atentia studiul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.