Rusia, SUA si UE concureaza pentru petrolul din Marea Caspica, mai usor de exploatat decit rezervele din Golf si care nu e detinut de membri OPEC.

Actuala criza iraniana ar fi o distragere temporara a atentiei de la cel mai important proiect energetic al urmatoarelor decade, sustine Aleksei Malasenko, de la Fundatia Carnegie din Moscova. Rusia detine controlul majoritatii oleoductelor spre Europa, insa UE incearca sa atraga statele riverane Marii Caspice. UE si Kazahstanul au semnat pe 4 decembrie o intelegere privind finantarea extractiei si a transportului petrolului de la Caspica spre Europa.

Petrol contra OSCE

"Aprovizionarea cu energie este o prioritate a Germaniei, care face din regiunea caspica un subiect major al presedintiei UE, pe care o va detine in 2007", a comentat un diplomat european intelegerea de la Bruxelles. Ea a fost prefatata chiar in Kazahstan de a doua reuniune a Initiativei Baku, un proiect lansat de Bruxelles, pentru crearea unei piete energetice comune in zona caspica si la Marea Neagra.

Comisarul european pentru Energie a prezentat reuniunea ca un pas spre aprovizionarea UE cu petrol caspic si cu uraniu, Kazahstanul avind cele mai mari rezerve de uraniu, dupa Canada si Australia. Moneda de schimb a proiectului energetic este presedintia OSCE pentru 2009, pe care presedintele Nazarbaev a incercat sa o obtina in cursul vizitei la Bruxelles. Deocamdata statele UE au aminat pina in 2007 luarea unei decizii. In replica, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a avertizat ca Rusia s-ar putea retrage din OSCE daca organizatia nu va reveni la obiectivele pentru care a fost creata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.