Summitul de la Riga nu a fost o reuniune internationala ca oricare alta. Rezultatele intilnirii au trasat calea Aliantei pentru urmatorii ani.

Inainte de summit, o avalansa de analize a asa-ziselor diviziuni din sinul NATO, insotita de previziuni sumbre despre incapacitatea aliatilor de a ajunge la un consens asupra unor probleme-cheie, anunta o reuniune inutila si lipsita de sens la Riga. Dar NATO este intr-o forma mai buna dupa Riga decit inainte. Tot ce asteptasem inainte de summit s-a indeplinit.

Pacea si stabilitatea Afganistanului ramin prioritatea NATO. Sefii de stat si de guvern s-au angajat sa asigure resursele, fortele si flexibilitatea necesare succesului misiunii ISAF. Unele restrictii au fost ridicate. Sigur, nu sint pe deplin multumit si voi continua sa cer ridicarea restrictiilor ramase, dar am facut progrese, iar aliatii stiu ce au de facut pentru reusita misiunii.

Au fost angajate mai multe trupe, in special in sudul tarii, unde recent au avut loc lupte. Aliatii au cazut de acord ca trebuie sa se sustina reciproc in situatii de urgenta si mi-au cerut sa analizez posibilitatea stabilirii unui Grup de contact pentru Afganistan, care sa aiba o strategie politica foarte clara si sa reuneasca toti actorii principali - state si organizatii internationale. Una dintre prioritatile mele va fi sa implic UE in Grup, acordind astfel o mai mare importanta parteneriatului strategic NATO-UE. Am fost de acord, de asemenea, ca este nevoie de o abordare mult mai bine coordonata intre fortele NATO si agentiile civile de reconstructie. Securitatea si dezvoltarea sint doua fete ale aceleiasi monede.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.