Cele sase state insarcinate cu dosarul nuclear iranian s-au reunit ieri la Paris intr-o tentativa de a ajunge la un acord in privinta sanctiunilor care se impun Teheranului, dupa ce regimul iranian a refuzat suspendarea programului sau de imbogatire a uraniului si a avertizat in legatura cu orice "act ostil".
In timp ce apelurile s-au multiplicat pentru ca SUA, Rusia, China, Franta, Germania si Marea Britanie sa-si depaseasca divergentele, presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad a ridicat tonul cu doar cateva ore inaintea intrevederii din capitala franceza. El s-a adresat in speicla europenilor, prevenindu-i ca raporturile lor cu Teheranul vor fi puse in dificultate in cazul unui "act de ostilitate" care sa introduca o nota de indoiala in privinta "dreptului natiunii iraniene" la programul nuclear.

Principalul negociator al Iranului, Ali Larijani, a atras atentia ca daca o eventuala solutie va avea drept scop stoparea prgramului iranian atomic, un astfel de gest nu va servi la nimic". In ajun, seful diplomatiei franceze, Philippe Douste-Blazy, se declarase increzator in succesul consfatuirii de la Paris, adaugand, dupa discutiile purtate cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, ca "un acord va fi identificat". Seful delegatiei americane, sub-secretarul de stat, Nicholas Burns, s-a aratat mai putin optimist. "Nu cred ca va fi un progres, dar reuniunea ramane extrem de importanta", a afirmat el. China spera, la randul ei, ca se va ajunge la o reglementare pasnica. In timp ce Lavrov a estimat ca impunerea unor "ample sanctiuni" va fi un gest iresponsabil si inutil.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.