Pe masura apropierii lungii perioade electorale din Rusia - in 2007 alegeri legislative, urmate in 2008 de prezidentiale - sporeste valul de critici la adresa conducerii de la Kremlin.

La Moscova se spune deja ca Putin a ajuns un lider singuratic, prins in jocul pentru putere intre diferitele grupari care-l inconjoara, un joc fara reguli, pe viata si pe moarte, unde conteaza doar victoria, indiferent de pret. Putin este aratat cu degetul si pus la zid de toti, inclusiv de vechii colaboratori, fini cunoscatori ai "hatisurilor" de la Kremlin.

Printre ei se numara si fostul consilier pe probleme economice, Andrei Illarionov, un tanar economist de orientare liberala, care a parasit nu numai echipa de la Kremlin, dar si Rusia, schimbata pentru Statele Unite. Intervievat de "Financial Times Deutschland", el a explicat de ce Moscova refuza sa semneze Carta energiei, text ce defineste cadrul relatiilor din acest domeniu dintre Rusia si UE.

"Ratificarea Cartei energetice este, fara indoiala, in interesul Rusiei, dar nu si al clasei conducatoare", a spus Illarionov, potrivit caruia "obiectivul elitei politice a tarii il constituie crearea de monopoluri - "in infrastructura, productia de resurse energetice si comert". Cine va avea de suferit? Micii intreprinzatori. Cine va iesi in castig? Numai si numai "oligarhia de stat", spune Illarionov.

Interventia fostului consilier prezidential pastreaza tonul ostil imprimat in ultimul timp dialogului cu Moscova de liderii europeni, in primul rand de Polonia. Ton care incepe sa fie preluat si de multi din presedintii fostelor republici sovietice, pana acum parteneri loiali Kremlinului. Este vorba inclusiv de liderul belarus, Lukasenko.

Suparat de intentia Gazpromului de a majora preturile la gaze pentru tara lui, Lukasenko a propus Ucrainei si Azerbaidjanului crearea unei intreprinderi mixte pentru transportul resurselor energetice. In plus, autoritatile de la Baku au amenintat Moscova ca nu vor mai transporta petrol prin conducta Baku-Novorossiisk daca Gazprom nu uita de ideea dublarii tarifelor la gaze. In sfarsit, Kazahstan a semnat cu Bruxelles un acord privind furnizarea de gaze naturale pe trasee care ocolesc Rusia. O adevarata lovitura pentru Kremlin.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.