Fostul secretar de stat american James Baker, care a revenit la 76 de ani in prim-planul scenei internationale coprezidand Grupul de Studiu pentru Irak, este omul de incredere al familiei Bush, chemat adesea sa descurce situatii delicate.

De profesie avocat, specialist in finantare internationala si posesor al unei solide averi personale, acest texan taciturn a lucrat cu patru presedinti americani in ultimii 30 de ani, indeplinind functii dintre cele mai diverse: se-
cretar adjunct al comertului in timpul lui Gerald Ford in 1975, sef de cabinet al lui Ronald Reagan in 1981, apoi secretar al Trezoreriei in 1985.

Dupa ce a organizat cu succes campania electorala a lui George Bush tatal, care i-a succedat lui Reagan in 1989, James Baker a devenit Secretarul de Stat al acestuia pana in 1992. El este seful diplomatiei americane in perioada destramarii fostei URSS, reunificarii Germaniei, primului razboi din Golf si conferintei de pace de la Madrid, care pune bazele unui plan de pace in Orientul Mijlociu. George Bush ii cere ajutorul in 1992 pentru a-i conduce din nou campania electorala si redevine secretar general al Casei Albe.

Bush tatal pierde insa alegerile in fata democratului Bill Clinton. James Baker nu renunta complet la diplomatie. El este numit in 1997 trimis special al Natiunilor Unite pentru conflictul din Sahara Occidentala dintre Maroc si Frontul Polisario, sustinut de Algeria. Demisioneaza in 2004, dupa ce Marocul respinge planul sau, care prevedea o perioada de autonomie de cinci ani pentru Sahara Occidentala, urmata de un referendum pentru a decide statutul definitiv al acestei regiuni, anexata de Maroc in 1975. Intre timp, revine pe scena politica alaturi de Bush fiul: el conduce in 2000 echipa juridica insarcinata cu supravegherea numararii buletinelor de vot litigioase, proces in urma caruia George W. Bush castiga alegerile in fata democratului Al Gore.

Dupa trei ani insa, Bush il cheama pe Baker sa rezolve problema imensei datorii irakiene - 120 de miliarde de dolari - care risca sa compromita eforturile de redresare a tarii. James Baker face ocolul planetei si recurge la numeroasele sale contacte din Europa si Orientul Mijlociu, obtinand angajamente din partea a numeroase tari, in special arabe, dar acestea nu sunt de ajuns pentru a asigura stabilitatea in Irak, unde armata americana are mari dificultati.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.