In Venezuela s-au desfasurat ieri alegeri. Prezidentiale. Candidatul favorit? Actualul ocupant al functie de sef al statului, Hugo Chavez. Majoritatea sondajelor l-au plasat pe fostul parasutist mult inaintea principalului rival, Manuel Rosales, politician discret, guvernator al statului Zulia, bogat in titei.
La capatul unei campanii populiste de-a lungul careia s-a angajat sa redistribuie veniturile petroliere si sa revina asupra reformelor lui Chavez, Rosales a reusit sa revigoreze si sa unifice o opozitie prin excelenta fractionata.

Totusi, cei mai multi venezueleni il vor pe Chavez, care a alocat o mare parte din fondurile realizate din prelucrarea titeiului pentru dezvoltarea invatamantului, construirea de scoli, de spitale si clinici sau ca ajutoare alimentare. "Inainte nu am avut nimic", isi amintea Christina Torre, care se aprovizioneaza de la un magazin subventionat de stat. "Chavez este omul marginalizatilor", explica ea. Inainte de ziua alegerilor, Chavez avea un avans de 19 procente. O victorie i-ar permite sa puna in practica un mare proiect de unificare a liderilor de stanga din America latina pentru limitarea amestecului american in regiune. Printre altele, el a salutat recenta victorie a candidatului stangii ecuatoriene, Rafael Correa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.