Ministrul britanic de interne, John Reid, a anuntat ca ancheta in cazul mortii fostului spion rus, Aleksandr Litvinenko, otravit cu substanta radioactiva Poloniu-210 se va extinde in toata Europa.

Anterior, publicatia "Sunday Mirror" anuntase ca serviciile de informatii MI5 au retinut un barbat care ar detine dovezi extrem de importante legate de otravirea fostului agent KGB. In alta ordine de idei, publicatia "Scotsman", citand surse ale Scotland-Yard, scria de "cinci suspecti" aflati in vizorul organelor de ancheta britanice.

In timp ce "Sunday Times" afirma ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si-ar fi exprimat nemultumirea fata de incapacitatea autoritatilor britanice de a-l determina pe Litvienko sa taca in ultimele ore ale vietii sale. Straniu, presa moscovita, in special cea electronica, nu a evocat vreo reactie a Kremlinului, cu exceptia disponibilitatii declarate in repetate randuri de a ajuta la descalcirea acestui caz care tinde sa se transforme intr-o adevarata psihoza europeana. "Sunday Times" sustine insa ca seful diplomatiei britanice, Margaret Beckett, ar fi declarat colegilor sai de cabinet ca Guvernul rus s-a simtit "ofensat" de scrisoarea redactata de fostul spion pe patul de spital, mesaj care-l acuza direct pe Putin ca ar fi orchestrat aceasta crima.

Interesanta este, in acest context, marturia Iuliei Svetlicina, o rusoaica stabilita in Marea Britanie, potrivit careia Litvinenko aduna materiale compromitatoare la adresa oligarhilor si a politicienilor rusi, cu scopul de a-i santaja si a face rost de bani. Alta versiune, vehiculata prin cercurile de analisti de la Moscova, il prezinta pe Litvinenko drept victima a luptelor interne din anturajul lui Putin. Este vorba de cele doua grupari care nu reusesc o coexistenta pasnica - liberalii si exponentii serviciilor de forta - si care, pe masura apropierii perioadei electorale, isi intensifica atacurile. Printre numele mentionate este cel al cunoscutului politolog Stansilav Belkovski, omul lui Boris Berezovski, oligarhul fugar, stabilit si el la Londra si pentru care lucra, de altfel, Litvinenko, dar si a omului de afaceri Roman Abramovici.

"Serviciile ruse de informatii, principalul suspect in cazul mortii fostului spion rus, dispun de o retea de peste 30 de agenti care opereaza in Marea Britanie", scria, printre altele, acelasi "Sunday Telegraph". Potrivit presei ruse, numarul acestora ar fi dublu, daca nu chiar triplu. Si ca scandalul este menit sa determine, intr-un final, desfiintarea acestei retele de spionaj. Marii beneficiar ai unei astfel de decizii ar fi, sustin ziaristii rusi, emisarii ceceni si Berezovski. Oricum, lucrurile sunt foarte incalcite, fiecare ora aducand, pratic, alte si alte detalii. Stranie este si povestea italianului Mario Scaramella, internat ca suspect de otravire, care afirma despre el ca e pe moarte, in timp ce medicii sustin ca nu are nimic. Asteptam urmarea...


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.