Cazul fostului spion rus, Aleksandr Litvinenko, prinde noi si noi dimensiuni, promitand o lunga si incurcata ancheta cu o ampla gama de efecte, de la politice si economice, la strategice.

Pana una alta, cercetarile au "urcat in aer", la bordul avioanelor unde s-au descoperit urme de poloniu - 210, substanta radioactiva care a provocat, se pare, moartea fostului agent KGB. Se verifica liste de calatori, sunt chemate echipele de piloti si insotitori de bord. La Moscova, acolo unde duc toate pistele, Kremlinul s-a declarat gata sa ajute la investigatii.

Ministrul britanic de interne, John Reid, declara ieri dimineata ca exista dubii in privinta unui aparat de zbor care a plecat din Londra spre Moscova la 3 noiembrie, adica la doua zile dupa presupusa otravire a lui Litvinenko si la bordul caruia s-a aflat Andrei Lugovoi, unul din barbatii care s-au intalnit cu ofiterul disident in ziua fatala. Ministerul rus pentru situatii exceptionale a dat ordinele de rigoare. Tras intr-un hangar indepartat, avionul a fost luat la puricat. Nu s-a gasit nicio urma de poloniu-210. Au fost cercetate si alte curse spre Moscova - fara niciun rezultat insa. In acest timp, s-a aflat ca autopsia cadavrului lui Litvinenko, fixata pentru astazi, nu va mai avea loc. Nu a fost anuntata o alta data. In schimb, in Marea Britanie au fost depistate alte 12 locuri cu urme de radiatii. Acelasi poloniu. "Serviciilor speciale ruse pot colabora cu colegii britanici in legatura cu acest incident. Rusia si-a exprimat vointa politica. Asteptam un raspuns din partea Londrei", a declarat, in acest context diplomatic, reprezentantul prezidential pentru lupta impotriva terorismului, Anatoli Safonov.

Toate itele duc la Putin

Presa occidentala a afirmat la un moment dat ca Litvinenko s-ar fi ocupat, pe vremea cand lucra la KGB, de trafic ilegal cu substante nucleare. FSB a dezmintit. Contactat de ziaristi, omul de afaceri rus Boris Berezovki, ale carei firme au fost deja supuse perchezitiei, a refuzat orice comentarii. El a fost prieten cu Litvinenko. Si este un dusman declarat al lui Putin. Si pentru ca veni vorba de liderul de la Kremlin, presa occidentala constata ieri ca, vrand, nevrand, toate indiciile acestui caz - care planeaza ca o secure deasupra prestigiului Rusiei, amenintand sa distruga tot ce a reusit Moscova sa construiasca bun in relatiile cu Occidentul - conduc la Putin.

Versiunea numarul unu il vizeaza direct pe Putin, dar este o ipoteza careia Scotland-Yardul nu-i acorda o atentie deosebita, scria publicatia "La Stampa". "Daca ar fi urmarit eliminarea lui Litvienenko, Putin nu ar fi ales o metoda atat de evidenta", explica publicatia. Varianta doi ii are ca protagonisti pe dusmanii lui Putin, cu accent pe Berezovski, versiunea trei se refera la prietenii lui Putin, oameni care vor sa-l determine pe seful lor sa se decida pentru un al treilea mandat. In fine, scenariul numarul patru, scrie "La Stampa" - sinuciderea. Poate a facut-o din prostie sau curiozitate, deschizand un container cu material radioactiv, poate a vrut sa atraga atentia asupra lui acuzandu-l pe Putin de crima, poate a cazut victima luptelor din interiorul anturajului lui Berezovski, presupune publicatia mai sus amintita.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.