Economia Indiei a crescut neasteptat in trimestrul al treilea, cu 9,2%, pe fondul cheltuielilor inregistrate atat la nivel guvernamental, cat si in randul consumatorilor.

Ritmul accelerat de crestere economica ar putea forta Banca Nationala a Indiei sa opereze o noua modificare a dobanzii de referinta, a patra in acest an, pentru a pastra controlul asupra inflatiei. "Accelerarea inflatiei reprezinta, in momentul de fata, un pericol real", a declarat Shucita Mehta, economist la Standard Chartered Bank, in Mumbai.

Economistii estimau ca in Q3, cresterea economica din China nu va depasi pragul de 8,9%.

Economia Indiei a crescut cu peste opt procente in sase din ultimele sapte trimestre. Comparativ, economia de 2,2 trilioane de dolari a Chinei, a doua din Asia, a avansat cu 10,4 % in trimestrul incheiat la 20 septembrie. Ritmul de crestere al economiei chineze in trimestrul al treilea a depasit de aproape patru ori evolutia economica a celor 12 state din zona euro, a caror economie a avansat cu doar 2,6%.

Printre factorii care au condus la cresterea economica spectaculoasa a Indiei se afla productia, care a avansat cu 11,9% in trimestrul al treilea, comparativ cu cresterea de 11,3% inregistrata in trimestrul al doilea. Totodata, indicele schimburilor comerciale, hotelurilor, transporturilor si comunicatiilor a crescut cu 13,9 in Q3. Segmentul constructiilor a inregistrat o crestere de 9,8%, fata de anul trecut. "Preturile la ciment au atins un nivel record si vor continua sa avanseze, pe fondul cererii in continua crestere", a declarat Sanjay Ladiwala, presedintele Asociatiei Comerciantilor de Ciment din India, citat de Bloomberg.

Venitul pe cap de locuitor s-a dublat in ultimii noua ani, iar numarul gospodariilor indiene in care venitul total depaseste suma de 10.000 de dolari anual se mareste cu 20%, in fiecare an. Acest lucru are la baza imprumuturile foarte mari contractate de populatie, care au crescut cu peste 30 de procente din luna aprilie si pana in prezent. Productia agricola a avansat cu 1,7 in trimestrul al treilea, dupa ce, in trimestrul precedent, s-a majorat cu 3,4%. Cresterea productiei din segmentul agricol a generat venituri mai mari pentru 650 de milioane de persoane, care au ca ocupatie principala agricultura.

In ultimele 32 de luni, General Motors, Royal Dutch Shell si alte companii importante au investit aproximativ 21 de miliarde de dolari, in deschiderea a 3.000 de noi fabrici, dar si in dezvoltarea de proiecte, pentru a putea face fata cererii in continua crestere existenta in India, a precizat Palaniappan Chidambaram, ministrul indian al Finantelor. Astfel, investitiile puternice au reprezentat un adevarat motor pentru cresterea economica din India.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.