Scepticismul olandezilor cu privire la euro este inca accentuat, la aproape opt ani dupa lansarea monedei unice europene, arata rezultatele sondajului publicat joi si comandat de Banca Centrala a Olandei (DNB).

Intrebati daca puterea monedei europene este la fel de mare ca a guldenului olandez pe vremuri, un numar de 45% dintre respondentii sondajului au spus "nu". Aproximativ 25% dintre cei chestionati au raspuns afirmativ, 20% au fost neutri, iar 10% au declarat ca nu au nicio parere, informeaza NewsIn.

Presedintele Bancii Centrale a Olandei si membru al Consiliului de Conducere al Bancii Centrale Europene, Nout Wellnik, a spus ca rezultatele sondajului nu sunt surprinzatoare. "Rezultatele nu trebuie sa ne mire, daca ne gandim ca olandezii au fost obisnuiti cu guldenul olandez sute de ani", a spus Wellnik.

Oficialul DNB a adaugat ca "este, de fapt, un miracol, ca euro a castigat atat de repede atat de multa incredere", deoarece rezultatele sondajelor facute in 2005 aratasera ca 60% dintre olandezi nu au incredere in moneda europeana.
Olandezii respinsesera, anul trecut, prin referendum, Constitutia Uniunii Europene, la cateva zile dupa respingerea acesteia de catre francezi.

Rezultatele sondajului au indicat, totusi, ca doua treimi dintre olandezi pretuiesc statutul de membru al Uniunii Europene. Presedintele DNB a spus ca rezultatele sondajului confirma parerea pe care o avea in 2005, ca votul negativ al Constitutiei UE nu este o respingere de principiu a unitatii europene. "Interpretarea mea este ca votul negativ a fost mai degraba un semnal pentru incetinirea procesului, care exprima neincredere fata de felul in care era condusa Europa", a spus Wellnik.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.