Presedintele Frantei a implinit ieri 74 de ani si a oferit un dineu aniversar tuturor presedintilor prezenti la lucrarile summit-ului NATO, desfasurat la Riga. Doamna Vaira Vike-Freiberga, presedintele Letoniei, ii oferise lui Chirac un imens tort alb ca zapada, ornat cu trandafiri rosii, inca de marti, cind Chirac a aterizat la Riga pentru a participa la ceea ce mai mult ca sigur va fi ultimul sau summit NATO. Atunci, Chirac a sarutat mina doamnei Vaira, dar n-a gustat din tort. Ieri, insa, de ziua lui, a fost mult mai "gurmand", fiind observat de jurnalisti gustind, ca orice gazda buna, din toate felurile de mincare.
Doar un telefon de la Moscova

Presedintia franceza anuntase marti ca presedintele rus se va deplasa la Riga pentru a participa la dineul aniversar oferit de seful statului francez, dar ieri Putin nu si-a facut aparitia. El a trimis, in ultimul moment, o telegrama cu scuzele de rigoare, invocind "motive ce tin de organizarea summit-ului". Refuzul Kremlinului a stirnit rumoare si toata lumea a inteles ca adevaratele motive ale absentei sint "cazul Litvinenko" si faptul ca nu a fost invitat, nici macar sub forma unui "par-teneriat", la summit-ul in sine, care pentru prima oara in istorie s-a desfasurat intr-un oras aflat cindva pe teritoriul URSS.

La conferinta de presa, Chirac a tinut sa precizeze ca el personal nu a organizat si nici nu a propus organizarea acestui summit la Riga. "Felicitarile lui Vladimir Putin le-am primit prin telefon", a mai spus presedintele francez. Tot ieri, presedintele Jacques Chirac i-a oferit doamnei Vike-Freiberga, care implineste miine 69 de ani, o carte istorica, despre epoca regelui Francisc I.

4.500 de manusi

Toti participantii la summit, inclusiv ziaristii si organizatorii, au primit in dar cite o pereche de manusi din lina, cu un singur deget, pe care gazdele le-au prezentat drept un simbol al Letoniei. Si, ca sa nu se iveasca nici o neintelegere, din desenele tricotate a lipsit in mod exceptional svastica, utilizata de letoni ca semn al norocului, pentru a nu aminti de semnul nazist.

Manusile au fost tricotate de 300 de femei, care au folosit 400 de kilograme de lina in culori sobre - pentru barbati - si in culori vesele pentru doamne. Desigur, participantii nu le-au purtat, pentru ca afara temperatura n-a scazut sub sase grade Celsius. Apoi, la conferinta de presa, liderii tarilor membre NATO au anuntat concluziile summit-ului: statele Croatia, Albania si Mace-donia au primit un mesaj incurajator, in sensul ca se vor putea alipi Aliantei, iar Serbia, Bosnia-Hertegovina si Muntenegru au fost invitate sa adere la Parteneriatul pentru Pace, gest care constituie un prim nivel de dialog institutional cu Alianta Nord-Atlantica.

O alta decizie asteptata, in legatura cu trupele NATO din Afganistan, va permite ca peste 75% dintre cei 32.000 de militari ai Aliantei mobilizati in Afganistan sa poata fi transferati mai usor in zonele unde este nevoie de interventia lor. Deocamdata, alte trupe nu vor fi trimise in aceasta tara. La sfirsit, liderii au facut traditionala fotografie de grup, presa comentind cu umor ca, la urmatorul summit, multi dintre cei prezenti vor fi deja "inlocuiti", aflindu-se acum la sfirsit de mandat.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.