Presedintele Vladimir Voronin a revenit in Republica Moldova cu promisiunea omologului sau din Rusia, Vladimir Putin de ridicare a embargoului asupra importurilor de vinuri si produse agricole.
Presedintele Voronin a revenit de la Minsk, unde a participat la summitul Comunitatii Statelor Independente si cu alte promisiuni incurajatoare privind negocierile pretului la gazele naturale livrate de Rusia si perspective mult mai optimiste de solutionare a conflictului transnistrean.

Cum se explica, totusi, aceasta schimbare brusca, in chestiunea vinurilor moldovenesti, de exemplu? "Nimic subit, nimic brusc, noi am asteptat aceasta deschidere..." "Pentru ca vinul moldovenesc nu a meritat calificativele deloc placute ce i-au fost atribuite pana acum." "Pe de alta parte, autoritatile moldovene au luat masuri fara precedent pentru asigurarea calitatii si credibilitatii vinului, masuri care au convins autoritatile ruse", a explicat Vladimir Voronin schimbarea de atitudine de la Moscova.

Rusii vor bea sampanie moldoveneasca de Anul Nou

In general, intalnirea separata la Minsk cu Vladimir Putin a fost ca niciodata fructuoasa, este de parere Presedintele Voronin. "Noi am abordat destul de detaliat si problemele reglementarii transnistrene, si mai multe teme as spune eu foarte acute, foarte dificile ce tin de relatiile moldo-ruse."

"Rezultatele in principiu va sunt cunoscute. Eu sper ca cetatenii rusi deja chiar in preajma Anului Nou vor avea posibilitatea sa sarbatoreasca revelionul cu sampanie moldoveneasca si nu numai." "A fost solutionata si poblema reintoarcerii pe piata Rusiei a productiei noastre agricole - sunt date indicatii ministerelor respective", a mai spus Presedintele Republicii Moldova

Cetatenii Federatiei Ruse se vor bucura, probabil de sampanie la Revelion, iar ai Republicii Moldova au sansa sa nu se intristeze prea tare din cauza pretului la gazele naturale.

Vladimir Voronin a spus ca a discutat cu omologul sau "mecanismele de piata care sa stabilizeze pretul la gazele livrate Republicii Moldova". "Cifre concrete n-au fost discutate - vor fi indicatii Gazprom-ului si organelor noastre din Guvern, dar noi am discutat modalitatile de abordarea a acestei probleme si am ajuns la concluzia ca ele sunt intr-adevar mecanisme de piata si sunt acceptabile pentru ambele parti", a declarat Presedintele Voronin.

Conflictul transnistrean, sperante de dezghet

Modul de solutionare a conflictului transnistrean - sursa divergentelor cruciale intre Moscova si Chisinau - nu pare sa mai fie o problema, crede Vladimir Voronin. "Noi am constientizat ca exista o posibilitate pentru solutionarea acestei probleme."

"La o analiza, in comparatie cu acele conflicte inghetate din Abhazia, Osetia de Sud, Kosovo, in alte regiuni ale lumii, ce avem noi in cazul Transnistriei vorbeste despre faptul ca exista toate premizele pentru ca, impreuna cu comunitatea internationala, cu tarile-garant, in cadrul formatului 5+2 care s-a constituit deja, noi putem si suntem obligati sa introducem intregul pachet de documente coordonate cu Rusia si celalalt garant - Ucraina , pentru solutionarea cu succes a acestei probleme." "Cel mai important lucru ca a aparut o dorinta uriasa in acest sens a tuturor partilor", a declarat Presedintele Republicii Moldova.

Dar care au fost, totusi, conditiile politice pentru ridicarea embargoului asupra importurilor moldovenesti, de vreme ce pana recent se afirma ca acest embargou, introdus la sfarsitul lui martie, a avut un caracter politic?

Embargoul a fost scos "fara conditii"

"Interdictia a fost scoasa fara nici un fel de conditii, embargoul a fost ridicat in contextul larg al imbunatatirii relatiilor bilaterale", a dat asigurari Presedintele Voronin.

In plus, Federatia Rusa a fost informata in repetate randuri despre masurile care au fost luate in vederea inlaturarea acelor neajunsuri prezentate noua in calitate de motive pentru interzicerea importurilor de vinuri moldovenesti. Intre timp, un comunicat al presedintiei noteaza ca presedintele Voronin a avut marti o intrevedere cu Reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, Adriaan Jacobovits de Szeged, pe care l-a informat despre participarea sa la Reuniunea CSI si intrevederea cu Vladimir Putin.

Comunicatul presedintiei mai precizeaza ca "interlocutorii au fost unanimi in opinia ca, indiferent de tacticele aplicate in construirea dialogului privind solutionarea conflictului transnistrean, toate deciziile vor fi adoptate doar in formatul existent 5+2".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.