Papa Benedict al XVI-lea s-a pronuntat in favoarea aderarii Turciei la Uniunea Europeana, a anuntat premierul turc, Recep Tayip Erdogan, dupa sosirea Suveranului Pontif la Ankara. "A spus ca nu este politician, dar ca si-ar dori ca Turcia sa adere la Uniune", a spus Erdogan.

O astfel de declaratie va produce o schimbare semnificativa in ceea ce priveste punctul de vedere al Vaticanului, care a pastrat pana acum o pozitie de neutralitate. Vizita la Ankara, prima intr-un stat musulman de la inceperea Pontificatului sau, are loc intr-un context tensionat, dupa ce, intr-un discurs din luna septembrie, Papa a citat un imparat bizantin din secolul 14, care a caracterizat Islamul drept "o religie care propaga violenta". Afirmatia a fost primita cu multa furie de catre musulmani. In plus, un alt motiv de tensiune a fost acela ca, pe vremea cand era cardinal, Benedict s-a declarat sceptic in privinta unei eventuale integrari a Turciei in UE.

In acest context, vizita din aceste zile a fost pregatita in amanunt. Pe fondul protestelor populatiei musulmane, inainte de a ajunge la Ankara, Papa a fost intrebat ce crede despre aspiratia Turciei de a se alatura Uniunii. "Ar putea fi util sa amintim ca parintele Turciei moderne, Ataturk, a folosit Constitutia franceza ca model pentru reconstructia acestei tari. La originea Turciei moderne sta dialogul dintre convingerile europene si traditiile musulmane", a raspuns Benedict, citat de EUobserver. El a adaugat ca, in acest context, "avem o responsabilitate reciproca".

Apoi a urmat declaratia de sustinere a aderarii, facuta in fata premierului turc. Sprijinul din partea Vaticanului vine intr-o perioada in care europenii se declara tot mai sceptici in privinta primirii turcilor in Uniune, iar convorbirile dintre cele doua parti au fost din nou sistate. Blocajul provine din refuzul Turciei de a recunoaste Republica Cipru, tara membra a UE. In schimb, Ankara recunoaste doar autoproclamata Republica Turca a Ciprului de Nord.

De cateva luni, Olli Rehn avertizeaza ca negocierile de aderare a Turciei se indreapta catre deraiere. Turcia refuza insa sa-si deschida porturile si aeroporturile traficului din Cipru, deoarece aceasta ar implica recunoasterea de facto a Guvernului greco-cipriot de la Nicosia.

In aceste conditii, Comisia Europeana are doua alternative: suspendarea totala sau doar partiala a negocierilor de aderare a Turciei. Comisarul Rehn inclina catre suspendarea partiala, dar nu este el cel care are ultimul cuvant.

Mai intai plenul Comisiei adopta o recomandare, iar decizia este trimisa spre adoptare Consiliului de Ministri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.