Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Initiativa Euro Atlantica, Partidul Popular Crestin Democrat din Moldova are cele mai mari sanse sa castige alegerile parlamentare de la 6 martie, cu 28,9 la suta din totalul voturilor. De mentionat, ca 42 la suta din alegatorii acestui partid sunt romani-moldoveni si tineri. Sondajul mai arata ca PPCD este urmat de Blocul Moldova Democrata cu 22,1 la suta din voturi, PCRM cu 10,4 la suta si PSDM cu 6,1 procente.

La alegerile parlamentare din Moldova, programate pentru 6 martie, se va putea vota in baza buletinelor de identitate si pasapoartelor pentru strainatate al caror termen de valabilitate a expirat. Potrivit Agentiei Interlic, aceasta decizie a fost adoptata marti, in cadrul sedintei Comisiei Electorale Centrale. Potrivit presedintelui CEC, Petru Railean, aceasta decizie a fost luata in conformitate cu articolul 38 al Constitutiei, care garanteaza dreptul tuturor cetatenilor la vot. Astfel, cetatenii moldoveni se vor prezenta la sectia de vot cu buletinul de identitate cu anexa, pasaportul de tip sovietic sau certificatul de forma N9.

Kremlinul il impune pe Urechean

La sfarsitul saptamanii trecute, la Moscova a avut loc un congres al moldovenilor, care s-a angajat sa-l sprijine in alegeri pe Serafim Urechean in dauna lui Vladimir Voronin. De remarcat ca reuniunea a fost prezidata de deputati ai Dumei de Stat, copresedintele BMD, Dumitru Braghis, si fostul director al Serviciului de Informatii si Securitate din Moldova, Valeriu Pasat. Faptul ca acesta din urma a fost numit consilier al presedintelui "RAO EaS Rossii" nu este decat o dovada in plus ca el a ajuns in fruntea SIS tocmai pentru ca a fost si a ramas agent sub acoperire al serviciilor secrete ale Federatiei Ruse. Mai mult, acest fapt duce la concluzia ca in spatele asa-zisului "congres al moldovenilor" se afla FSB. Nu intamplator, la adunarea cu pricina au fost aduse aproape o mie de persoane nu numai din Moscova, ci si din provincia ruseasca.

"Congresul moldovenilor" a condamnat politica antiruseasca a Chisinaului si a fondat "Partidul Patria Moldova". In aceste conditii, este important de mentionat ca, in urma cu cateva luni, in trenurile Chisinau-Moscova erau difuzate niste prospecte, intitulate tot "Patria-Moldova", care contineau un apel adresat de Serafim Urechean muncitorilor moldoveni aflati pe teritoriul Federatiei Ruse.

Proiecte electorale la xerox

De asemenea, pentru a-l ajuta pe Serafim Urechean in cursa pentru alegerile parlamentare din Moldova, Moscova trage la xerox propriile proiecte electorale, pe care le-a aplicat in Ucraina pentru a-l invinge pe Iuscenko si a-l scoate castigator pe Ianukovici. Amintim ca pentru a pune in slujba lui Ianukovici ucrainenii din Rusia, reprezentantii acestora au fost adunati la un mare congres, care a avut loc la Moscova in prezenta reprezentantilor administratiei presedintelui Putin. Delegatii au jurat atunci credinta favoritului Kremlinului. Acum, dupa acelasi calapod, moldovenii de pe teritoriul Federatiei Ruse sunt fortati sa voteze pentru BMD.

Potrivit cotidianului rusesc Nezavisimaia Gazeta, presedintele comunist al Moldovei, Vladimir Voronin, este inutil pentru interesele Moscovei in Basarabia, astfel ca Rusia se pregateste sa-i faca vant de la conducerea tarii. Aprecierea vine la scurt timp dupa decizia Chisinaului de a expulza, la sfarsitul saptamanii trecute, un nou grup de cetateni rusi, sub acuzatia ca fac parte dintr-o retea ilegala care evalueaza climatul preelectoral din Moldova.

Voronin, o 'rata schioapa>>

"Presedintele fara perspective a arestat "amenintarea rusa". Pe finalul bataliei electorale, autoritatile din Moldova au devenit nervoase", isi intituleaza ziarul Guvernului de la Moscova, Nezavisimaia Gazeta, articolul dedicat lui Voronin. Acesta mai noteaza ca "Estul si Occidentul sunt gata sa se uneasca pentru a nu admite ca in Moldova sa iasa invingatoare puterea in exercitiu. Presedintele comunist Vladimir Voronin pare la fel de inutil si pentru Rusia, si pentru SUA, ca o "rata schioapa". Acum, el trebuie sa conteze doar pe forte proprii". Practic, oficiosul Kremlinului indica faptul ca Vladimir Voronin nu mai beneficiaza de sprijinul Moscovei pentru alegerile din luna martie. De asemenea, in opinia cotidianului Gazeta, interesul Rusiei consta in a "spala" componenta Parlamentului moldovean, care alege presedintele republicii cu doua treimi din voturi.

Moscova sanctioneaza Chisinaul

Ziarul Vremia Novostei informeaza ca, dupa decizia autoritatilor moldovene de a expulza mai multi cetateni rusi, Duma de Stat a Rusiei a acceptat vineri, cu o unanimitate impresionanta (375 de voturi pentru, nici o abtinere si nici un vot contra), hotararea de a recomanda Executivului rus introducerea de sanctiuni impotriva Moldovei, "din cauza cursului adoptat de autoritatile de la Chisinau pentru tensionarea situatiei din jurul Transnistriei". Deputatii au propus introducerea vizelor pentru cetatenii moldoveni (dar nu si pentru locuitorii Transnistriei), livrarea de gaze catre Moldova (nu si pentru Transnistria) la pretul de pe piata mondiala si limitarea importarii in Rusia a produselor alcoolice sau din tutun fabricate in Moldova (excluzand din nou producatorii transnistreni)".

Toate sanctiunile recomandate afecteaza grav statul moldovean, iar posibila introducere a vizelor a declansat deja primul protest. In timpul congresului de sambata, de la Moscova, muncitorii moldoveni din Rusia l-au criticat pe presedintele Vladimir Voronin si conducerea comunista pentru atacurile impotriva Rusiei. Participantii si-au chemat rudele si prietenii sa voteze Blocul "Moldova Democrata" la viitoarele alegeri parlamentare. Kommersant relateaza ca la tribuna a urcat si Dumitru Braghis, unul dintre liderii BMD. El a inceput sa vorbeasca despre "presedintele Voronin - renegatul", care "de mult timp a tradat ideile comuniste si minte poporul". El a adaugat ca Voronin a ingropat limba rusa in Moldova, dar moldovenii trebuie sa ramana legati de Rusia.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.