Presedintele american George W. Bush a comis o gafa diplomatica in timpul vizitei sale la Bruxelles, declarind incheiata conferinta de presa comuna cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, desi acesta nu apucase sa raspunda unei intrebari ce ii fusese adresata. Liderul american tocmai terminase de vorbit despre imbunatatirea relatiilor transatlantice, cind le-a multumit ziaristilor prezenti si s-a intors sa paraseasca podiumul. Gestul sau l-a lasat mut de uimire pe Scheffer, care tocmai incepea sa vorbeasca, mai ales ca, initial, intrebarea ii fusese adresata lui.

Dupa ce si-a cerut scuze, Bush a dat-o pe gluma, afirmind ca l-a vazut pe secretarul general al NATO tragindu-se de o ureche, pentru ai semnala ca nu vrea sa raspunda la intrebare. "Nu stiati ce inseamna asta?", i-a intrebat el pe reporteri, tragindu-se si el de ureche. "Inseamna ca s-a terminat conferinta de presa", a spus Bush, iar Scheffer s-a lasat antrenat in gluma, spunind ca vroia sa semnalizeze doar ca e o intrebare dificila. In cele din urma, Scheffer a fost lasat sa-si expuna punctul de vedere, dupa care le-a multumit ziaristilor. Pentru a avea ultimul cuvint, Bush s-a apropiat din nou de microfon: "Acum chiar am terminat".

Dispari in sapte secunde

Ziaristii care i-au insotit pe liderii reuniti la Bruxelles pentru reuniunile la nivel inalt ale NATO si UE au mari dificultati in a deduce care este cu adevarat atmosfera din spatele usilor inchise, in conditiile in care comunicatele oficiale sint scrise intr-un impenetrabil limbaj diplomatic. Din aceasta cauza, jurnalistii pindesc fiecare gest sau vorba prinsa din zbor, ce ar putea arata daca relatiile dintre americani si reprezentantii vechii Europe sint mai cordiale acum fata de perioada de criza de la inceputul razboiului din Irak.

Astfel, ziaristii de la cotidianul britanic "The Sun" au observat ca, in timpul dineului de la Bruxelles, presedintele Jacques Chirac i s-a adresat omologului sau american in limba franceza, in ciuda faptului ca vorbeste fluent engleza, semn ca reconcilierea celor doi nu este deplina.

Pe de alta parte, jurnalistii spanioli au constatat ca liderul de la Casa Alba l-a tratat cu raceala pe premierul Jorge Luis Rodriguez Zapatero, cel care, de indata ce a ajuns la putere, a ordonat retragerea trupelor spaniole din Irak. Ziarele madrilene au cronometrat timpul acordat de Bush lui Zapatero, stabilind ca schimbul de amabilitati dintre cei doi a durat fix sapte secunde. Amplul dialog a constat din salutari, de genul "Buna, ce mai faci?", "Multumesc, bine", timp de cinci secunde, la care se adauga doua secunde pentru "La revedere", dupa ce liderii au pozat pentru fotografia de grup. In schimb, aliatii fideli Blair si Berlusconi au avut parte de imbratisari calduroase si intrevederi private.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.