Capitala britanica atrage mai multi miliardari decat orice alt oras al lumii. Este concluzia expertilor prestigioasei publicatii "Forbes".

E adevarat, miliardari sunt si la New York (34), la San Frascisco (20) sau Moscova (20), dar Londra a devenit noua casa pentru multi din cei mai bogati oameni ai Planetei. Nicaieri pe Terra nu traiesc atat de multi miliardari - straini ca in orasul de pe Tamisa. Sunt 23. Dar numai 12 sunt cetateni britanici.

Ceilalti au venit din alte state, dar prefera sa locuiasca si sa lucreze la Londra si nu la ei acasa. Pe primul loc se afla indianul Lakshmi Mittal, "mogulul indian al otelului", potrivit "Forbes", a carui avere a fost evaluata la 23,5 miliarde dolari. El este urmat de patronul clubului de fotbal Chelsea, rusul Roman Abramovici, fost proprietar al companiei petroliere Sibneft si detinator a 18,2 miliarde de dolari.

Pozitia trei a revenit omului de afaceri Leonard Blavatnik, nascut in Rusia si plecat in SUA, coleg cu Mihail Fridman si posesor a numeroase active, in special energetice, atat in tara de origine, cat si in Kazahstan, Marea Britanie si Argentina. Membru al consiliului director al companiei Warner Music, "Forbes" a numarat in contul lui Blavatnik suma de 5 miliarde de dolari. Locul patru a fost atribuit olandezei Charlene de Carvolho-Heineken - fiica fondatorului imperiului berii Heineken. Dupa decesul parintelui ei, ea mostenit 25 la suta din actiunile companiei familiale, a carei conducere a fost preluata de sotul lui Charlene. Averea ei este estimata la 5 miliarde de euro. Primii britanici au intrat in lista abia pe locul cinci: David Reuben si fratele lui, Simon, s-au nascut la Bombay, dar au crescut la Londra. Averea lor comuna a fost evaluata la 3,6 miliarde de dolari.

Printre alti londonezi instariti care nu sunt cetateni britanici - francezul Philippe Foriel-Destezet, fondatorul agentiei Adecco, omul de afaceri sud-african Donald Gordon, alti doi indieni - Naresh Goyal, cu interese in aviatia civila, si Anil Angarwal, comert. De ce Londra? Pentru ca, se lauda jurnalistii "Forbes" ca stiu raspunsul, "spre deosebire de alte locuri din lume, Londra ofera o serie de avantaje, in primul rand de ordin fiscal. Conform legislatiei britanice, o persoana care nu are cetatenie brianica, dar petrece o mare parte din timpul sau la Londra, are dreptul sa plateasca impozit doar pe veniturile realizate in Marea Britanie. Altfel spus, avand statul de rezident, miliardarii nu sunt obligati sa achite taxe pentru banii realizati in alte tari. O prevedere de care se folosesc, potrivit "Forbes", circa 100.000 de straini, multi multimilionari. Alta atractie a Londrei este luxul - inclusiv in privinta serviciilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.