Liderii Vaticanului au decis ieri, pe ultimii metri ai pregatirilor pentru vizita in Turcia, ca Papa Benedict al XVI-lea nu poate merge printre militantii islamisti cu papamobilul, deoarece ar fi mult prea expus unui eventual atac.

Suveranul pontif va calatori tot timpul cu o masina blindata dotata cu geamuri fumurii, disimulata printre altele asemenea ei, astfel incit teroristii sa nu poata sti sigur in ce masina se afla papa, informeaza "The Times". Pe sub vesmintul papal, Benedict va purta o vesta antiglont, care a fost special croita pentru el, iar autoritatile din Turcia au pus la punct un plan amplu de masuri menite sa garanteze securitatea papei.

Pe acoperisuri vor fi lunetisti, strazile si canalizarea vor fi verificate de fortele speciale, in aer vor fi elicoptere, iar pe apele marii o multime de salupe rapide ale pazei de coasta. Unitatile militare din zonele unde se va deplasa suveranul pontif vor fi in stare de alerta, gata sa intervina in orice moment. Protestele zecilor de mii de turci care au iesit pe strazi, in ultimele zile, pentru a refuza vizita papei, l-au de-terminat pe Benedict sa trimita, duminica, un mesaj cordial de simpatie "poporului turc prieten" si sa-si modifice programul vizitei pentru a include si o vizita la Moscheea Albastra, din Istanbul. Va fi pentru a doua ora in istorie cind un papa intra intr-o moschee, dupa ce Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat, in 2001, o moschee din Damasc, Siria.

Premierul turc il va intimpina pe aeroport

Intr-un gest de reciprocitate, premierul turc Recep Erdogan a promis ca-l va astepta la aeroport pe suveranul pontif, desi initial se scuzase, pe motiv ca tocmai astazi incepe si summitul NATO, de la Riga, unde trebuie sa fie prezent. Premierul a tinut sa precizeze ca participarea sa la summit este necesara si nu reprezinta doar o scuza pentru a evita vizita lui Benedict al XVI-lea. "Papa este binevenit in Turcia, daca il respecta pe profetul Mahommed", a mai spus Erdogan.

Reconciliere generala

Cardinalul Walter Kasper, seful Consiliului pontifical pentru Unitatea crestinilor, unul dintre cei cinci cardinali care-l vor insoti pe Benedict in Turcia, a tinut sa precizeze ca, desi - initial - prin aceasta vizita se urmarea o reconciliere cu biserica ortodoxa, papa si-a schimbat tinta si este dispus sa initieze "o reconciliere generala intre religii, provocind un dialog interreligios". Intilnirea cu Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, programata pe 30 noiembrie, ultima zi a vizitei papei in Turcia, se doreste a fi o impacare intre cele doua biserici surori, pentru a pune capat Schizmei din 1054, care a dus la despartirea lor. In programul papei mai sint incluse: o vizita la Casa Maicii Domnului, din Efes, scurte pelerinaje la citeva minastiri crestine, precum si o vizita la mausoleul lui Ataturk, intemeietorul Turciei moderne.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.