Londonezii au intrat in panica! Este vorba in special de cei care frecventeaza restaurantul unde se presupune ca ar fi fost otravit fostul spion rus, Aleksandr Litvinenko.

Mai multe persoane s-au adresat deja la medic pentru analize sa vada daca au fost iradiati intrand, fara sa vrea, in contact cu fostul ofiter KGB, in organismul caruia au fost gasite, dupa moarte, urme de poloniu-210. Printre altele, presa britanica scrie ca otrava ar fi fost adusa prin curier diplomatic. Iar Daily Telegraph oferea cititorilor sai o lista cu opt ipoteze privind asasinarea lui Litvinenko.

1. "A fost Putin", dar ziarul se indoieste ca o asasinare"asa de indelungata, de dureroasa si de publica" l-ar fi avantajat pe Putin. "Mai degraba crima ii ajuta pe dusmanii regimului de la Moscova".

2. Dusmanii lui Putin, versiune careia insusi Putin i-a conferit greutate, afirmand, dupa asasinarea ziariste Politkovskaia, ca dispune de informatii ferme, potrivit carora numeroase persoane doreau sa sacrifice pe cineva pentru a deteriora imaginea Rusiei peste hotare.

3. Dusmanii lui Putin din strainatate - este evocat numele lui Boris Berezovski, pentru care Litvinenko ar fi lucrat.

4. Litvienko a fost ucis pentru a-i crea, cu adevarat, probleme lui Putin, fiind vorba de anumiti reprezentanti ai institutiilor de forta, convinsi ca Putin constituie un pericol pentru Rusia.

5. Fosti agenti KGB, care si-au propus sa-i pedeapsa pe disidentii care actioneaza impotriva intereselor Rusiei.

6. Litvinenko si-ar fi putut face numerosi inamici in perioada cat a lucrat la FSB (fost KGB), iar cartea lui, "FSB arunca in aer Rusia", ar fi putut pricinui unele necazuri.

Celelalte doua variante - sinuciderea si victima nevinovata - nu sunt considerate ca demne de luat in considerare. Printre altele, Litvinenko a fost un apropiat al emisarului cecen, Ahmed Zakaev, caruia i-a servit ca sofer si intermediar.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.