Fostul dictator irakian Saddam Hussein a revenit ieri in sala de judecata, la Inaltul Tribunal penal din Bagdad, unde continua procesul ce i-a fost intentat sub acuzatia de “genocid” la adresa kurzilor.

Saddam Hussein si alti sase acuzati in acest dosar, intre care varul sau Hassan al-Majid, zis si "Ali chimistul", se aflau din nou in boxa acuzatilor, dupa aproape trei saptamani de intrerupere a procesului. In aceasta etapa vor fi audiati martori acuzarii si vor fi facute cunoscute si declaratiile expertilor in materie.

Cei sapte sunt inculpati in procesul privind uciderea in masa a kurzilor, din perioada 1987-1988. Operatiunea, numita Anfal, s-a soldat cu moartea a peste 180 de mii de kurzi si s-a bazat pe folosirea armelor chimice. Acuzarea sustine ca are documente care probeaza clar implicarea directa a fostului dictator. Procurorul sef, in acest dosar a declarat pentru Reuters ca se afla in posesia unor casete audio si a unor documente ce dovedesc ca fostul lider irakian a ordonat personal masacrarea etnicilor kurzi in nordul Irakului in anii ‘80. Este vorba de inregistrari ale discutiilor purtate la Bagdad de Saddam cu importanti oficiali din partidul Baas.

Intr-una dintre aceste conversatii, fostul presedinte afirma ca ei se vor folosi arme chimice numai cu aprobarea sa. Acuzarea va prezenta casetele la tribunal, iar judecatorii le vor analiza si va decide daca vor fi acceptate ca dovezi. Dictatorul si complicii lui se apara acum spunand ca Anfal a fost o operatiune militara legitima impotriva militiilor kurde care au luptat alaturi de Iran in razboiul dintre 1980 si 1988.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.