Dupa cateva saptamani de tensiuni, de miscari contestatare si de proteste, Brazilia a revenit la calm, dupa realegerea, cu 60% din voturi, a presedintelui Lula.
In Mexic situatia ramane destul de stranie, dupa ce, invins la urne, candidatul fortelor de stanga, Manuel Lopez Obrador, s-a intronizat "presedinte legitim", luand-o astfel inaintea contestatiilor venite din partea presedintelui ales, Felipe Calderon, candidatul dreptei. Venezuela este in plina pregatire pentru confruntarea din 3 decembrie, actualul sef al statului, Huho Chavez fiind cotat cu cele mai mari sanse pentru obtinerea unui al treilea mandat.


Cu toate acestea, analistii nu exclud surprize de ultim moment si rasturnari de situatie. Ecuatorul a fost chemat ieri la urne. Cele 9,2 milioane de alegatori s-au prezentat ieri la sectiile de votare pentru a-si alege viitorul sef al tarii, intre miliardarul conservator Alvaro Nobora si un nationalist de stanga, pro-chavist si anti-american, fostul ministru al economiei, Rafael Correa (foto). Un ultim sondaj de opinie semnat de Institutul Cetados-Galup, il plasa pe Correa cu 12 procente din optiunile electoratului inaintea contracandidatului sau, Nobora. Ceea ce nu inseamna ca zarurile sunt ca si aruncate. Problema o reprezinta cei 1,5 ecuatorieni, adica 17% din totalul alegatorilor, care erau indecisi la ora realizarii chetionarului. Totusi, alt studiu intreprins de institutul Market i-a acordat un avantaj de 7 pana la 10 puncte aceluiasi Coreea. Considerat cel mai bogat om al tarii, Noboa nu a incetat sa-si acuze adversarul ca doreste sa instaureze inca "o Cuba" in regiune, in timp ce Correa a vorbit de o "uriasa frauda electorala".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.