Candva locul de incoronare a imperiului austro-ungar, Bratislava, capitala Slovaciei, este invadata, incetul cu incetul, de turnuri din sticla si otel, care-i bulverseaza mediul arhitectural clasic.

Dupa modelul capitalei cehe, Praga, Bratislava se pregateste sa devina si ea un oras cu o suta de turnuri. Insa, in locul turnurilor gotice si al cupolelor baroce, care dau farmecul orasului ceh, cel slovac va fi dominat de zgarie-nori din sticla si otel: Tower 115, Aupark Tower, Panorama City, Eurovea, scrie publicatia slovaca "Tyzen", preluata de Courier International.

Bratislava are sansa de a fi o punte de legatura catre alte trei state membre UE: Austria, Ungaria si Cehia. Asezat pe coline si strabatut de Dunare, orasul este ascuns vara de vegetatie. Daca nu esti atent, cand circuli pe autostrada impecabila, ai putea chiar sa-l ratezi si sa te trezesti in Austria sau Ungaria.

Pentru cine l-a vizitat nu a putut sa nu-i remarce farmecul medieval pe care in Romania il gasesti doar la Sighisoara - multe stradute inguste, mai ales artera comerciala, ziduri si edificii istorice in stil roman, gotic sau clasic. Edilii au rezolvat cat de cat conditiile de transport si infrastructura, iar afluxul de turisti a facut sa se dezvolte sectorul serviciilor, industria suvenirelor, care la noi lipseste cu desavarsire, si cea a locurilor de recreere.

La 30 km de centrul orasului, vara poti practica surf sau poti sa te plimbi cu iahtul. Iarna, vaile Carpatilor Mici te asteapta la schi. Nici acest oras nu a scapat de blocurile imense construite in perioada comunista, noroc ca sunt ascunse de coline si de vegetatia abundenta, altfel ai crede ca esti la Bucuresti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.