In marile orase exista restaurante unde se plateste inainte de a intra.

Linga usa se gaseste un fel de distribuitor automat in care se afla toate meniurile puse la dispozitie de localul respectiv. Clientul alege ce vrea sa manince, introduce banii necesari si masinaria ii da un bon pe care este scrisa comanda, precum si faptul ca a fost achitata. Iar cind se asaza la o masa, ii arata chelnerului bonul si primeste ceea ce a ales.

Pe strazile marilor orase japoneze, la fiecare 100 de metri, se gasesc distribuitoare automate de bauturi nealcoolice, reci, sau calde, in functie de anotimp. Se pot bea zeci de marci de sucuri de fructe, cafea cu lapte ori Coca Cola. Toate distribuitoarele accepta orice fel de monezi, ba chiar bancnote, la care mai dau si restul.

Cuvintul "banzai", care inseamna "multi ani", se foloseste ca urare fie pentru ziua de nastere, fie la inceputul unui nou an. Obiceiul e ca, la aniversarile zilelor de nastere, musafirii sa bata de trei ori din palme si apoi sa strige in gura mare "banzai".

Toate telejurnalele, ziarele (nationale si locale) aloca un spatiu important informatiilor meteo. Studiile referitoare la clima sint facute cu mare acuratete, astfel ca, atunci cind se anunta ploaie, niciun japonez nu isi uita umbrela acasa.

Cind se maninca ciorba, este normal sa se faca zgomot. Japonezii considera ca, in acest mod galagios, isi exprima satisfactia si multumirea fata de gazda care a pregatit respectivul fel de mincare. La fel se procedeaza si in marile restaurante.

Steagul national japonez, alb si cu un cerc rosu in interior, se numeste "hinomaru", ceea ce inseamna "cercul soarelui".

In scolile japoneze nu exista femei de serviciu. Curatenia este facuta deopotriva de elevi si de profesori.

Un stabiliment tipic japonez sint asa-numitele "hoteluri ale dragostei" frecventate de cupluri de tineri, de amanti, dar si de soti care acasa nu mai au parte de intimitate, fie din cauza copiilor sau a unei locuinte prea mici.

De asemenea, mai exista "hotelurile-capsula", destinate celor ce fac naveta care, din diverse motive, nu mai pot ajunge acasa. Incaperile acestor hoteluri seamana putin cu un cavou, adica sint mici si inguste, dar sint dotate cu aer conditionat, televizor si radio.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.