Razboiul dintre Rusia si Europa a atins cote maxime cu doar cateva ore inaintea deschiderii, la Helsinki, a summitului dintre cele doua parti.

Dupa trei zile de discutii, responsabilii executivului lui Jose Manuel Barroso nu au reusit sa convinga Polonia sa deblocheze negocierile cu Moscova pe marginea noului acord de colaborare cu Cei 25. Prin urmare, Barroso a trecut de partea Varsoviei, iar comisarul pentru extindere, Olli Rehn, a acuzat Rusia de santaj. Se referea la intentia declarata a Moscovei de a restrictiona importurile de carne de porc din UE din cauza Romanei si Bulgariei.

Nimeni nu cedeaza

Se va ajunge la vreun consens, se va reusi o rezolvare a acestei crize fara precedent, practic, in relatiile dintre Kremlin si UE ? Chiar si cei mai optimisti dintre analisti se abtin de la pronosticuri. Singurii care mai pastreaza o unda de zambet sunt politicienii direct implicati in astfel de tratative.

"Toate summiturile noastre au inceput pe o nota de dezandejde si disperare, dar pana la urma tot s-a gasit o iesire din impas", spunea unul din respectivii oficiali rusi. Ce se poate intelege de aici? Ca in culise targuiala a ajuns intr-un punct extrem de important - este acea linie care pentru unii inseamna victorie, pentru ceilalti infrangere. Dar nimeni nu vrea sa cedeze - Rusia, pentru ca se considera destul de puternica pentru a purta un dialog de la egal la egal si un tratament aplicabil partenerilor demni de incredere - UE, pentru ca nu considera Rusia un interlocutor pe masura, din cauza numeroaselor "carente" - incalcarea drepturilor omului, ingradirea libertatii de expresie, respingerea valorilor democratice, si asa mai departe.

Momentul adevarului

Pus practic la zid si somat sa semneze Carta europeana a energiei, care deschide accesul companiilor vest-europene la complexul energetic al Rusiei, Kremlinul s-a zburlit si a amenintat cu embargoul la importurile de carne de porc din UE. Pe motiv ca garantiile date de UE in privinta calitatii produselor provenite din Romania si Bulgaria, care vor intra in mare familie a Celor 25 la 1 ianuarie, nu sunt suficiente pentru a spulbera indoielie partii ruse.

"Este o amenintare disproportionata" si este vorba de "un joc politic destinat sa puna sub presiune UE", a estimat Rehn (foto 1). Astazi, la Helsinki, presedintele Vladimir Putin (foto 3) se va afla fata in fata cu liderii UE. Va fi momentul adevarului. Aseara, Putin a avut o lunga conversatie cu omologul finlandez, Tarja Halonen (foto 2), care detine presedintia semestriala a UE. Multi spun ca nu se va decide nimic si ca de rezolvarea problemei se va ocupa Germania, care va prelua mandatul european la 1 ianuarie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.