Ministrul de Externe, Margaret Beckett, a anuntat miercuri ca trupele britanice ar putea parasi Irakul pina primavara viitoare, inainte de retragerea lui Tony Blair din functia de premier.

Trupele britanice au fost trimise in Irak in aprilie 2003 in cadrul "Operatiunii Telic", avind rolul de a contribui la restaurarea infrastructurii si de a asigura securitatea regionala. Militarii britanici au avut in subordine patru provincii, pentru doua dintre ele (Dhiqar si Muthanna) ei predind deja controlul irakienilor. In cea de-a treia provincie, Maysan, ei nu se mai afla in prima linie, in vreme ce in Basra, unde au stationate si cele mai multe trupe, britanicii desfasoara impreuna cu fortele de ordine locale o operatiune de stabilizare care ar trebui finalizata in februarie anul viitor. 125 de militari britanici au fost ucisi in Irak de la inceputul operatiunilor.

De ce se retrag

Planul de retragere formulat de guvernul Blair a fost facut public aproape simultan cu raportul ONU care indica luna octombrie drept cea mai singeroasa de la inceputul razboiului: 3.700 de persoane au fost ucise in Irak numai luna trecuta.

In ciuda numeroaselor violente care au loc zilnic in Irak, britanicii insista ca regiunea sudica, pe care o controleaza cei aproximativ 7.200 de militari din Marea Britanie, este in curs de stabilizare si ca trupele irakiene sint aproape gata sa asigure ordinea pe cont propriu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.