Ce stiu cetatenii UE este ca romanii sint saraci, inapoiati, corupti, dar productivi, arata un studiu al Clubului Romania - UE.

Clubul Romania-UE de la Bruxelles a realizat un sondaj de opinie la care au participat 474 de persoane, dintre care 66% nu sint romani, 80% traiesc in UE si 89% au relatii cu cineva din Romania. Clubul este un grup de experti romani care locuiesc si isi desfasoara activitatea in Belgia - independent financiar si fara caracter religios sau politic.

Concluziile studiului arata ca tara noastra este necunoscuta pentru cetatenii Uniunii, chiar daca din 2007 Romania devine al doilea stat ca marime si populatie intre tarile central-europene, dupa Polonia, si al 7-lea in UE ca populatie si putere politica (14 voturi in Consiliul de Ministri si 33 de parlamentari europeni).

Romania si vecinii

Intrebati cu ce tara seamana Romania, 47% dintre respondenti vad similitudini intre Romania, Bulgaria si Croatia, probabil datorita extinderii Uniunii Europene; 14% cu Rusia si Republica Moldova, 11% cu Polonia si Ungaria. Principalii parteneri economici ai Romaniei sint Italia, Germania si Franta, urmate de Rusia si Turcia (statistici din 2004). Se pare ca respondentii cunosteau acest lucru, avind in vedere ca in raspunsul lor referitor la partenerii-cheie ai Romaniei enumera Germania (14%), Franta (14%) si Italia (13%), urmate de Bulgaria (9%).

In ceea ce priveste diferenta fata de tarile vecine, respondentii s-au referit la potentiala crestere economica (42%), populatie mai stabila (27%), atitudine mai buna fata de mediul inconjurator (5%) si manageri mai buni (4%).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.