Un consortiu international a semnat ieri la Paris intelegerea de a construi un reactor nuclear experimental care va produce energie de tipul celei solare, informeaza BBC.

Scopul proiectului, cunoscut drept Iter sau "calea" in latina, este de a produce energie din reactii nucleare de fuziune de tipul celor care alimenteaza Soarele. Daca va avea succes, reactorul va urma sa produca energie nelimitata si curata. Iter, care va fi dezvoltat in Franta, este rezultatul anilor de discutii dintre Coreea de Sud, Rusia, China, statele Uniunii Europene, Statele Unite, India si Japonia (astazi cele sapte parti ale contractului). Daca totul merge struna, inainte ca reactorul sa fie pus in slujba cetatenilor, se va construi un mecanism care va lucra in orb, energia obtinuta de Iter urmind sa fie folosita abia peste 30 de ani.

Eficienta 100%

"Intr-un secol sau doua, fuziunea nucleara poate sa devina sursa dominanta de electricitate pe Pamint", spune Jerome Pamela, reprezentant Iter. "Sa nu incercam s-o producem ar fi iresponsabil, pentru ca efectele pentru umanitate ar putea fi imense", continua Pamela.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.