Contributia liderilor comunisti romani la interventia sovietica din Ungaria nu poate fi stabilita cu precizie. Discutiile dintre Hrusciov si Dej n-au fost consemnate in vreun document oficial. Cert este insa ca, in urma ajutorului pe care i l-a dat, Dej a reusit sa castige increderea noului lider de la Kremlin.

In incinta ambasadei Iugoslaviei la Budapesta se retrasesera Imre Nagy impreuna cu sotia, fiica, ginerele si doi nepoti, insotiti de alti lideri comunisti maghiari si membri ai familiilor acestora. In total, 15 barbati, 15 femei si 17 copii. Dintre ei, 27 de adulti si 13 copii vor ajun-ge in domiciliu secret la Snagov. Printre acestia se afla si filosoful marxist Lukacs Gyorgy, precum si sotia si fiul lui, Laszlo Rajk.

DESTINATIA ROMANIA.

Curand insa, Janos Kadar se adreseaza printr-o scrisoare lui Tito, in care declara ca nu are de gand sa-i persecute pe cei care cerusera azil politic Iugoslaviei. Scrisoarea se incheie astfel: "Credem ca aceasta declaratie face inutil de acum inainte dreptul la azil acordat grupului in chestiune si ca aceste persoane vor parasi ambasada iugoslava pentru a se intoarce fara grija acasa".

La 23 noiembrie, Nagy si tovarasii sai parasesc ambasada cu promisiunea ca vor fi dusi acasa. In autocarul care li se pune insa la dispozitie urca sovietici care-i depun la sediul comandamentului militar sovietic din Budapesta. In aceeasi zi, Kadar declara ca membrii grupului Nagy "cerusera azil politic in Romania si ca acesta le-a fost acordat". Pana la procesul din 1958, opinia publica ungara nu va mai fi instiintata de ei. Intre timp, in Ungaria au loc represalii impotriva participantilor la "contrarevolutie".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.