Desi Tony Blair regreta atacurile presei britanice la adresa romanilor, iata ca aceasta nu este deloc impresionata, ba, mai mult, continua seria de articole rautacioase.

Un exemplu clar este cel al ziaristului Matthew Tempest de la cotidianul britanic The Guardian, care a mers la Sibiu (ce ironie, tocmai intr-un oras care anul viitor va fi capitala europeana!) pentru a vedea daca Romania este pregatita sa adere la UE si isi expune concluzia voiajului redand un banc care, spune el, circula in tara noastra: "Ce e mic, negru si bate la usa?" Raspuns: "...Viitorul!".

Aceasta gluma, afirma ziaristul, reflecta starea "fatalista, dar exuberanta" ce caracterizeaza psihicul national in asteptarea datei de 1 ianuarie 2007, care va insemna aderarea tarii la UE. Romanii trebuie sa demoleze unele stereotipuri negative care se spun in legatura cu ei, scrie ziaristul de la The Guardian, potrivit editiei electronice de ieri a cotidianului britanic. "Desi Romania nu este considerata la fel de corupta precum vecina ei, Bulgaria, UE a introdus o serie de clauze de salvgardare in tratatele de aderare ale ambelor tari", reminteste ziaristul de la The Guardian, care aduce imediat in discutie cazul nominalizarii lui Varujan Vosganian pentru postul de comisar. Acesta "a trebuit sa se retraga, fiind considerat prea apropiat de politia secreta a regimului Ceausescu si de un mare om de afaceri apropiat guvernului in anii ‘90", explica Matthew Tempest.

Colac peste pupaza, aceasta tara de 22 de milioane de locuitori a suferit recent umilinta de a aparea in filmul Borat, unde reprezinta societatea feudal-agrara rasista, sexista si antisemita a Kazahstanului, adauga jurnalistul. Ziaristul recunoaste ca economia Romaniei, care a pornit dintr-un stadiu lamentabil, "este deja infloritoare", cu o crestere anuala de 6 la suta.

"Taxa unica de impozitare, de 16 la suta, combinata cu forta de munca ieftina sunt atractive pentru companiile straine", noteaza Tempest. Unul dintre grupurile care au cel mai mult de castigat de pe urma importantei pe care UE o acorda drepturilor omului si protectiei minoritatilor este populatia rroma a Romaniei, afirma ziaristul de la The Guardian, care a stat de vorba cu "regele tiganilor", Florin Cioaba. Numarul tiganilor nu este cunoscut cu exactitate, pentru ca multi nu sunt interesati sa aiba carti de identitate, precizeaza The Guardian.

"Inainte de 1990, in perioada comunismului, nu ni se permitea sa ne organizam sau sa avem ziare. Acum, avem propria emisiune la televizor si un mic Parlament al tiganilor - acesta a fost sustinut de presedintia finlandeza a UE, sub egida lui Barroso", a declarat Cioaba. Dupa cum bine se poate observa, presa din Marea Britanie se intereseaza mai mult de problemele altora, uitand ce este in ograda lor. Mai intai, romanii au fost facuti tuberculosi, apoi, acuzati ca vor declansa o epidemie de SIDA in Marea Britanie. Se uita, insa un lucru destul de important. Poate ca este cazul sa le reamintim colegilor britanici faptul ca Marea Britanie a devenit "centrul european" al cocainei. Cele mai noi statistici arata ca in ultimii sapte ani consumul cocainei in randul tinerilor britanici cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani s-a dublat, iar la adulti s-a triplat. Interesant, nu-i asa?


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.