Cele doua tari, care nu au relatii diplomatice din 1982, sunt pe calea reconcilierii "nasite" de SUA

Pentru prima oara dupa debutul razboiului din Irak, un membru al guvernului sirian a vizitat Bagdadul, prilej cu care a declarat ca Damascul sustine guvernul acestei tari si lupta impotriva terorismului, cerand, totodata, un calendar al retragerii "trupelor de ocupatie". Este o premiera in raporturile irakiano-siriene, cele doua tari neavand relatii diplomatice din 1982.

Vizita la Bagdad a ministrului sirian de externe, Walid al-Muallem, a surprins si nu prea presa araba: pe de o parte, de cateva zile, in diferite comentarii se evoca ideea atragerii Damascului si Teheranului in rezolvarea crizei irakiene, iar, pe de alta, se stie ca SUA au criticat mereu Siria pentru ca nu securizeaza frontiera cu aceasta tara, lasand camp liber patrunderii jihadistilor. Pe urma, vizita nu s-a facut decat dupa ce Washingtonul si-a dat acordul. In plus, Irakul a rupt relatiile diplomatice cu Siria in 1982, acuzand-o ca e de partea Teheranului dupa declansarea in 1980 a razboiului cu Iranul.

La acestea s-au adaugat rivalitatile dintre cei doi fosti presedinti - Saddam Hussein si Hafez al-Assad - care se voiau lideri regionali. Intr-o conferinta de presa comuna cu Hochiar Zebari, omologul sau de la Bagdad, Walid al-Muallem, a spus ca Siria "sprijina guvernul format in urma alegerilor din Irak si procesul de reconciliere nationala" si "se declara gata sa ofere ajutorul pentru ca aceasta tara sa-si pastreze unitatea".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.