Doi dintre avocatii apararii au fost ucisi in timpul procesului

Organizatia internationala Human Rights Watch a publicat luni un raport in care afirma ca neregulile din procesul care a dus la condamnarea la moarte a lui Saddam Hussein sunt atat de grave, incat justetea verdictului nu poate fi garantata.

Inaltul Tribunal din Irak a incheiat judecarea dosarului privind moartea a 128 de siiti in orasul Dujail, condamnandu-l la moartea pe fostul presedinte si pe alti doi membri ai fostului regim irakian.

Human Rights Watch apreciaza insa ca procesul a fost o incercare ratata de a face dreptate victimelor, intr-un spirit democratic. Organizatia subliniaza ca face parte dintre gruparile care au cerut in repetate randuri judecarea lui Saddam Hussein si a membrilor regimului acestuia.

Insa dupa zece luni de observare atenta a procesului si dupa numeroase interviuri cu judecatori, avocati si procurori a ajuns la concluzia ca procesul privind cazul Dujail a fost incorect, de aceea sentinta pedepsei cu moartea nu poate fi sustinuta legal.

Erori multiple

Printre greselile procedurale enumerate in raport se numara faptul ca, in repetate randuri, apararea nu a avut acces la dovezile incriminatoare prezentate in tribunal. In plus, avocatilor apararii nu li s-a oferit sansa de a-i chestiona pe unii dintre martorii acuzarii.

Raportul pune sub semnul intrebarii impartialitatea judecatorului care a condus procesul si arata ca in dosarul procurorilor exista numeroase lacune.

Documentul ii critica si pe avocatii apararii, despre care se afirma ca au incercat sa foloseasca in scop politic pledoariile din tribunal. Admite insa si ca acestia si-au desfasurat activitatea sub permanenta amenintare. Doi dintre avocatii apararii au fost ucisi in timpul procesului.

Daca sentinta data de tribunalul de la Bagdad va fi confirmata de Curtea de Apel, ea urmeaza sa fie pusa in aplicare in maxim 30 de zile. Procurorul sef la tribunalului a ramas pe pozitie, spunand ca respinge concluziile organizatiei umanitare.

Intre timp avocatii lui Saddam Hussein au declarat ca au fost impiedicati sa inainteze apelul, pentru care au la dispozitie o luna.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.