Desi n-a fost premeditat de cei care s-au ocupat cu promovarea filmului "Borat!", lansarea a fost precedata de un scandal rasunator. Kazahstanul s-a basicat pe motiv ca se acrediteaza o imagine primitiva a tarii, afirmindu-se, la un moment dat, ca bautura nationala este preparata din urina de iapa

S-au ofuscat si tiganii din Glod, nu atit pentru ca li s-au filmat animalele din cocioabe, cit pentru faptul ca au fost platiti cu sase dolari pe zi, in timp ce incasarile americane ale filmului bat deja vertiginos spre 100.000.000. De dolari. Primarul din Moroeni (din care face parte satul Glod) se arata vexat si el ca "Borat!" atenteaza la buna reputatie a comunei pe care o pastoreste.

Colac peste pupaza, mai apare la orizont si un turc care spune ca el este modelul dupa care a fost creat personajul lui Sacha Baron Cohen. Pe scurt, reclama cit cuprinde, pentru un film care, oricum, avea destule atuuri pentru a deschide cinefilului un vast orizont de asteptare: Sacha Baron Cohen este adulat in Anglia pentru emisiunea sa "Da Ali G Show". Regizorul Larry Charles este unul dintre creatorii serialului "Seinfeld" si cu asta, am spus tot! Producatorul Jay Roach are la activ, in ipostaza de regizor, filmele cu Austin Powers, dar si comediile de mare succes "Meet the Parents" si "Meet the Fockers".
Desi creat cu bani putini, "Borat!" este o comedie la care se ride cu crampe. Si asta, nu atit datorita giumbuslucurilor (uneori frizind trivialitatea) pe care le face, cit pentru spiciurile absolut bestiale pe care le rosteste, de la un capat la altul al aventurii sale americane. Borat Sagdiyev este un jurnalist din Kazahstan care isi paraseste meleagul natal (un sat tiganesc in care se injura romaneste) pentru a face un documentar instructiv-educativ despre America. De fapt, intentia lui ascunsa este s-o gaseasca pe Pamela Anderson, pe care a vazut-o in "Baywatch" si vrea s-o ia de nevasta. Ca orice individ din lumea a treia, impactul cu o societate civilizata este destul de dur. Borat crede ca liftul este camera lui de la hotel si incepe sa-si despacheteze lucrurile, se spala pe fata cu apa din WC, se usureaza in jardiniera cu verdeata din fata hotelului, se repede sa pupe pe toata lumea si nu se desparte nicio clipa de cocosul viu pe care si l-a adus din tara lui. Un bun prilej de ventilare a omusorului este secventa de la rodeo, cind Borat rosteste o cuvintare in care pornirile belicoase ale lui Bush sint luate peste picior pe fata, actiunea fiind incununata cu interpretarea imnului american pe textul caraghios al imnului kazah. In timp ce isi face documentarea, nu renunta sa-si urmareasca planul matrimonial.
Incercind sa-si cumpere o masina cu "magnet la pasarici", trebuie sa se resemneze cu o camioneta de 700 de dolari. La bordul acesteia, bananaie prin America, avind ca reper o harta din 1917! Borat invata multe lucruri noi, despre libertatea religioasa si sexuala, despre politete, despre prietenie. Dar lucrul cel mai important cu care se alege din periplul sau transoceanic este o revelatie: "Daca urmaresti un vis cu sini de plastic, poti rata adevarata frumusete din fata ochilor tai!" Chiar daca "adevarata frumusete" este o negresa grasa, de meserie - prostituata, se poate spune ca simpaticul Borat s-a ales, totusi, cu ceva, din calatoria sa plina de peripetii.

Gabriela Hurezean.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.