Alianta Irakiana Unita (AIU), care a castigat alegerile din Irak, l-a desemnat drept candidat la postul de premier al noului Guvern interimar de la Bagdad, pe Ibrahim al-Jaafari, liderul partidului Dawa, una din formatiunile componente ale coalitiei. Al-Jaafari este, in prezent, vicepresedinte in exercitiu al Irakului.

Presiunile din interiorul AIU l-au fortat pe rivalul lui Al-Jaafari, Ahmad Chalabi, sa renunte la a mai candida. Ramas singurul candidat in cursa, al-Jaafari a fost desemnat candidat la postul de premier, fara a mai fi nevoie ca cei 140 deputati ai AIU sa treaca la votul secret. Este practic sigur ca Al-Jaafari va obtine postul de premier al Irakului, deoarece principalul sau rival, actualul premier, Iyad Allawi, care a concurat la scrutinul din 30 ianuarie in fruntea unei coalitii proprii, nu a obtinut decat 14 la suta din voturile exprimate.

Pentru a forma guvernul, este necesara formarea unei coalitii care sa dispuna de 75 la suta din numarul total al deputatilor. O astfel de coalitie ar fi posibila daca AIU s-ar alia cu blocul kurd.

Lista Grupului islamic din Kurdistan a anuntat, ieri, ca s-a alaturat aliantei kurde, pentru a forma un bloc parlamentar de 77 de deputati, in viitoarea Adunare Nationala irakiana de tranzitie.

Lista aliantei kurde este formata din principalele doua partide din nordul Irakului, Partidul Democratic din Kurdistan (PDK) al lui Massud Barzani si Uniunea Patriotica din Kurdistan (UPK), formatiunea condusa de Jalal Talabani


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.