Liderul nord-coreean, Kim Jong Il, a declarat ca este pregatit sa reia negocierile in sase cu privire la programul nuclear militar al tarii sale, daca Statele Unite vor da dovada de sinceritate. In urma cu circa doua saptamani, Phenianul anunta retragerea de la tratative si accelerarea programului atomic, declarandu-se putere nucleara.

"Suntem dispusi sa revenim oricand la masa tratativelor, daca anumite conditii vor fi indeplinite si daca Statele Unite vor da dovada de sinceritate si isi vor schimba atitudinea ostila", a explicat liderul stalinist, citat ieri de Agentia de stat KCNA. Kim Jong Il a facut aceste declaratii in timpul unei intrevederi cu un diplomat chinez, Wang Jiarui, in vizita la Phenian.

Liderul nord-coreean nu a precizat la ce gen de conditii se refera. Recent, Phenianul a cerut negocieri directe cu Statele Unite, insa Washingtonul a subliniat ca este esentiala o pozitie multilaterala, idee sustinuta si de Coreea de Sud.
Incepand cu 2003, Statele Unite, Coreea de Sud, China, Japonia si Rusia au avut trei runde de negocieri cu Coreea de Nord, incercand sa determine Phenianul sa renunte la ambitiile nucleare militare, in schimbul ajutoarelor economice si diplomatice.

Cu toate acestea, progresele au intarziat sa apara in tratativele gazduite de China. O a patra runda de discutii ce era programata in septembrie nu a mai avut loc, Coreea de Nord refuzand participarea pe motivul atitudinii "ostile" a Statelor Unite.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.