Armata turca a declarat ca a inghetat cooperarea militara cu Franta, prima masura de retorsiune directa impotriva unui stat care a adoptat un proiect de lege ce pedepseste pe oricine refuza sa recunoasca genocidul armean din 1915. O decizie care, spun analistii, ilustreaza gradul de degradare a climatului dintre cele doua tari, dar care, spune Parisul, va avea efecte limitate.

"In domeniul militar, relatiile cu Franta au fost suspendate", a anuntat laconic, generalul Ilker Basbug (foto jos), seful statului major al trupelor terestre, cu prilejul unei receptii. Ce inseamna asta ? Ca nici o vizita la nivel inalt nu va avea loc intre cele doua tari, amandoua membre ale Aliantei Nord-Atlantice. Generalul nu a precizat daca respectiva "suspendare" are in vedere si o respingere a intreprinderilor franceze de la comenzile militare. In acest timp, la Paris purtatorul de cuvant al Ministerului francez al apararii a dat asigurari ca hotararea conducerii armatei turce nu "marcheaza declansarea unei crize" in dialogul bilateral.

In plan practic, Parisul vede efecte limitate in sfera cooperarii de resort, fara consecinte pentru operatiunile multinationale, acolo unde cele doua tari sunt prezente (Afganistan, Bosnia, Liban, Congo)

Context politic defavorabil

De asemenea, Parisul a incercat sa minimalizeze importanta declaratiilor generalului Basbug, subliniind ca acesta s-a exprimat intr-o maniera "informala". "Din cate stiu, nu am primit nici un comunicat oficial pe aceasta tema din partea autoritatilor de la Ankara", a afirmat purtatorul de cuvant al diplomatiei franceze. Amenintarile care planeaza asupra contractelor de achizitionare de material militare, pericol despre care generalul turc nu a pomenit nimic, persista, dar ele nu sunt o noutate, au considerat oportun sa mentioneze oficialii francezi. De mai multa vreme, Franta incearca sa evite represalii, subliniind ca numarul furnizorilor "francezi" sunt de fapt, europeni, precum societatea franco-germano-spaniola Eurocopter, filiala a grupului EADS si care are o comanda de 52 de aparate civile si militare.

Dar, indiferent de consecintele practice, intentiile sumbre ale militarilor turci survin pe fondul unei deteriorari considerabile a diagolului poltic dintre Paris si Ankara. Iar contextul politic dintre cele doua tari, unde anul viitor vor avea loc alegeri, nu este de natura sa calmeze spriritele. Intrarea Turciei in Uniunea Europeana a devenit o tema de dezbateri electorale in Franta, in timp ce in Turcia, nemultumirea fata de Franta, deceptia fata de europenii progreseaza vertiginos.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.