In Bulgaria nu se nasc suficienti copii pentru pastrarea unei structuri sanatoase a populatiei

Populatia Bulgariei scade cel mai rapid dintre toate tarile europene. Depopularea tarii, din cauza numarului mare de bulgari care pleaca sa munceasca in strainatate si a ratei scazute a natalitatii, este un motiv de ingrijorare pentru autoritatile de la Sofia.

Intr-o tara recunoscuta pentru agricultura sa, scaderea vertiginoasa a populatiei poate fi observata cel mai bine in zonele rurale. Dupa colapsul Uniunii Sovietice, agricultura Bulgariei si-a pierdut cea mai mare piata de desfacere. Hectare intregi de livezi si sere au fost lasate in paragina, iar pe mesele bulgarilor si-au facut loc fructele si legumele de import.

Cei cu putere de munca din mediul rural s-au indreptat fie spre orase, pentru a castiga mai bine, fie au parasit tara si muncesc in strainatate.

Pamantul este lucrat acum de persoanele in varsta, singurele care mai populeaza multe dintre satele Bulgariei.

Exodul in strainatate ar urma sa se amplifice dupa intai ianuarie 2007 o data cu integrarea tarii in Uniunea Europeana.

Scaderea natalitatii

Conform unui studiu recent, daca natalitatea ramane la nivelul actual, in cateva decenii Bulgaria isi va pierde peste o treime din cei aproape 8 milioane de cetateni.

Statisticile alarmante demonstreaza ca in Bulgaria nu se nasc suficienti copii pentru pastrarea unei structuri sanatoase a populatiei. Pentru a-si mentine actualul nivel, Bulgaria ar avea nevoie de o rata a nasterilor de 2,2 copii la o femeie.

Insa rata actuala a nasterilor in Bulgaria este de abia de 1,3 copii la o femeie. Autoritatile de la Sofia explica acest lucru prin faptul ca marea majoritate a familiilor, chiar si cele cu venituri peste medie, considera ca nu isi pot permite sa creasca mai mult de un copil in conditii decente.

Cresterea copiilor necesita timp liber si bani, iar o familie nu poate trai decent daca munceste numai unul dintre parinti o perioada mai lunga de timp.

Guvernul Bulgariei incearca sa gaseasca solutii la aceasta problema in spirala: daca tinerii vor continua sa plece in strainatate sau daca nu vor intemeia familii, peste cateva decenii nu vor mai fi suficienti contribuabili care sa sustina sistemul de pensii prin impozitele pe care le platesc.

Oficialitatile stiu ca cei mai multi ar prefera sa ramana in Bulgaria. Insa pentru aceasta, oamenii ar trebui sa se simta in siguranta in ceea ce priveste ziua de maine si sa creada intr-o viata mai buna in viitorul apropiat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.