Moldova a semnat la Bruxelles un acord care o aduce mai aproape de Uniunea Europeana.

Angajat pe o linie de politica externa mai potrivita portocaliului din Ucraina decit rosului comunist, guvernul Moldovei a semnat ieri, la Bruxelles, "Planul de Actiune Moldova-UE", convenit in cadrul Politicii Europene de Vecinatate. Acordul, aprobat de statele membre in decembrie anul trecut, aduce Chisinaul cu un pas mai aproape de obiectivul intregrarii europene pentru ca, prin aplicarea lui, Moldova va putea solicita in viitor statutul de tara asociata UE - prima treapta pentru obtinerea statutului de candidat la aderare. In finalul reuniunii, in care comisarul UE pentru relatii externe a cerut Chisinaului sa asigure desfasurarea "libera si corecta" a legislativelor de la 6 martie, premierul Vasile Tarlev a lansat un atac indirect la adresa Rusiei.

El a declarat ca "forte politice si criminale din afara tarii, (...) cu filiale la Tiraspol (…), incearca sa influenteze opinia publica". Concomitent, ministrul de Externe moldovean, Andrei Stratan, a afirmat ca "liderii separatisti, condusi de Moscova, au interese in destabilizarea situatiei inainte de alegeri".

Declaratiile de la Bruxelles vin in contextul unei deteriorari a relatiilor ruso-moldovene. Dupa ce Moldova a expulzat un numar de rusi pe care i-a acuzat ca incearca sa influenteze subversiv alegerile, Duma de Stat a Rusiei a cerut guvernului sa impuna sanctiuni Chisinaului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.