Viata noilor imbogatiti de la Moscova, vazuta din interior

Putine lucruri se cunosc despre viata invaluita de mister a celor mai bogati oameni din Rusia, "baricadati" in resedintele lor luxoase, pazite de gardieni inarmati pina-n dinti, si in cluburile exclusiviste la care foarte putini au acces. In aceste conditii, nu este de mirare ca un roman care trateaza acest subiect, lansat recent in Rusia, a devenit in foarte scurt timp un best-seller, releva BBC. Autoarea cartii, Oksana Robski, admite faptul ca tot ceea ce a scris se bazeaza foarte mult pe experienta proprie, ea facind parte din clasa privilegiata a celor deveniti milionari dupa prabusirea URSS.

Editura care a lansat cartea "Casual" ("De zi cu zi") a reusit o performanta greu de egalat, aceea de a vinde 30.000 de exemplare in numai doua saptamini, tiraj estimat sa fie vindut pina in luna mai. Purtatoarea de cuvint a Oksanei Robski a declarat BBC ca majoritatea cititorilor sint femei, cartea fiind adeseori comparata cu serialul de mare succes "Totul despre sex". Dincolo de descrierea cluburilor luxoase de fitness, a saloanelor de masaj si a petrecerilor boeme la care iau parte personajele, romanul trateaza si subiectul unei afaceri cu puternic specific rusesc - razbunarea unei femei pe gangsterii care au angajat un ucigas sa-i lichideze sotul. Coincidenta sau nu, unul dintre cei trei soti ai autoarei a fost asasinat de ucigasii profesionisti.

Inainte de a scrie romanul, Oksana Robski a condus o agentie de bodyguarzi-femei numita "Nikita", a vindut mobila provenita din Asia si a creat uniforme pentru menajerele locuitorilor din cartierul rezidential moscovit Rubliovka.

Niste oameni ca oricare

Resedinta Oksanei este situata chiar linga cea a oligarhului rus Mihail Hodorkovski, aflat acum dupa gratii. In aceasta zona exclusivista, si cea mai modesta casa costa milioane de dolari, noteaza BBC.

Desi admite ca, dupa episodul Hodorkovski, multi oameni de afaceri se simt oarecum amenintati, Oksana Robski respinge imaginea bogatasilor care traiesc in "ghetouri de lux", inconjurati de o populatie ostila care de-abia asteapta sa le invadeze casele cu prima ocazie. Fiind ea insasi membra a acestei lumi, Oksana sustine ca elitele rusesti, adesea acuzate de cinism, brutalitate si extravagante, sint compuse din persoane "nici mai bune si nici mai rele decit alti oameni, din Rusia sau din alta tara". Mai mult, ea incearca sa induca ideea ca noii imbogatiti ar trebui compatimiti pentru viata grea pe care o duc, muncind adesea pina la ora zece seara, spre deosebire de salariatii din clasa de mijloc, care "au program de la noua la sase seara si se intorc acasa, la familie, bere si fotbal".

Catelul asortat cu haina

Lasind la o parte consideratiile autoarei despre viata grea a bogatasilor, cartea intereseaza mai ales prin picanterii, in conditiile in care unele dintre personaje sint destul de usor de recunoscut. Oksana descrie excentricitatile doamnelor din lumea buna, pomenind, spre exemplu, de o femeie care a vopsit blana catelului in culoarea mov pentru a se asorta cu jacheta sa preferata. Bogatasii converseaza despre vacante de lux, care costa 1.700 de dolari pe zi, iar unul dintre personajele feminine chiar simuleaza o pierdere de sarcina pentru a obtine multi bani de la sotul infidel.

Pentru a va face o idee despre roman, va prezentam mai jos citeva pasaje. "Maseuza mea locuieste la parterul casei mele. Are miini puternice si fata de hoata, tipica persoanelor care traiesc din si pentru bacsisuri. In zona ei natala, din Donetk, salariul lunar al unei maseuze este echivalent cu costul a doua rulade California la restaurantul hotelului Slavianskaia sau al unei manichiuri". "Pentru unii ca Olejek, 10 milioane de dolari inseamna acelasi lucru cu 10 kilograme de oase pentru ciinii vagabonzi".

Unii critici rusi au ironizat fara menajamente calitatile literare ale romanului. "Pina si cel mai dezinformat cititor poate identifica prototipul anumitor personaje. Lucru care se aplica mai ales scenelor de intimitate romantica, care poseda puterea unei autenticitati rare", comenteaza un editorialist al ziarului "Moscovskie Novosti".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.