Acutizarea confruntarii ruso-georgiene din ultima vreme, politica Romaniei la Marea Neagra, sperantele unor republici ex-sovietice de a fi primite in NATO si rolul pe care il poate juca Alianta in geopolitica postsovietica si solutionarea "conflictelor inghetate" din CSI fac obiectul unei analize aparute, recent, in "Nezavisimaia Gazeta".

Serghei Markedonov, expert la Institutul de analiza politica si militara din Moscova, atrage atentia ca statele membre ale Aliantei Nord-Atlantice au adesea interese divergente, inclusiv in privinta evolutiilor din spatiul ex-sovietic.

In opinia autorului, Bulgaria si Romania tind spre internationalizarea Marii Negre, in timp ce Turcia, un alt membru NATO, este interesata in mentinerea "Societatii Inchise pe Actiuni Marea Neagra", unde "principalii detinatori de actiuni vor fi ea insasi si Rusia, care nu este defel membra a NATO", scrie autorul.

Romania, "patron european" din partea NATO pentru Moldova

Polonia sprijina pe toate caile integritatea teritoriala a Ucrainei, patronand aceasta tara pe calea spre Alianta Nord-Atlantica si spre Europa, in timp ce Romania are, dupa parerea autorului, "o istorie complexa si contradictorie a raporturilor de frontiera" cu aceasta tara. Desi problema Bucovinei de Nord a ramas de domeniul trecutului, scrie Markedonov, Romania "contesta pana acum apartenenta la Ucraina a Insulei serpilor", ambele tari fiind in asteptarea unei decizii a Curtii Internationale in aceasta chestiune. Romania este si patronul european din partea NATO pentru Republica Moldova, ceea ce diferentiaza pozitia Bucurestiului de cea a Varsoviei in problema transnistreana.

In timp ce Polonia se posteaza pe o pozitie mai flexibila, manifestata in trimiterea unor deputati la alegerile parlamentare din decembrie 2005 in Transnistria, "Romania sprijina pe deplin abordarile Chisinaului". O situatie similara se constata si in cazul altor zone conflictuale din spatiul ex-sovietic.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.