Ziarul Financial Times de luni afirma ca un grup de consilieri NATO au avertizat ca Rusia este pe cale de a forma un cartel international al gazului, asemanator celui stabilit de statele exportatoare de petrol din OPEC.

Rusia a negat ca ar avea astfel de intentii, dar analistii spun ca multe din actiunile sale din ultima vreme par sa se indrepte in aceasta directie.

Rusia are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, fiind de asemenea si unul dintre marii exportatori de petrol.

In mod firesc, doreste sa obtina maximum de profit de pe urma resurselor sale, iar ultimii ani, pe fondul cresterii preturilor la energie, i-au adus venituri spectaculoase.

Insa guvernele occidentale, care se aprovizioneaza curent cu petrol si gaze naturale din Rusia, au inceput sa devina nelinistite.

Gazul ca arma politica

Rusia este vazuta ca un stat care foloseste energia ca arma politica, mai ales in relatia cu vecini precum Ucraina si Georgia.

Documentul citat de Financial Times include un avertisment potrivit caruia Rusia vrea sa formeze un cartel al gazului, alaturi de state precum Algeria, Qatar, statele central asiatice si poate Iranul.

Afirmatia a fost vehement dezmintita de Moscova, insa analistul pe probleme rusesti Nicu Popescu spune ca actiunile presedintelui Putin din ultima vreme par sa se indrepte in aceasta directie.

"Este practic sigur ca Rusia si-ar dori acest cartel al gazului", spune Nicu Popescu.

Daca urmarim geografia vizitelor externe ale presedintelui Putin observam ca cel putin jumatate din aceste vizite sunt motivate de interesele energetice ale Rusiei, in primul rand ale gazului si ale petrolului.

Nicu Popescu

"Daca urmarim geografia vizitelor externe ale presedintelui Putin observam ca cel putin jumatate din aceste vizite sunt motivate de interesele energetice ale Rusiei, in primul rand ale gazului si ale petrolului", spune analistul pe probleme rusesti.

"Chiar anul acesta Putin a vizitat Algeria unde a ajuns la niste intelegeri care probabil vizeaza ca pe termen mediu Rusia si Algeria - care sunt unii dintre cei mai mari furnizori de gaze pentru Uniunea Europeana - sa aiba o influenta mai mare asupra aprovizionarii cu gaz a Uniunii Europene", spune Nicu Popescu.

Ideea formarii unui cartel al gazului devine evidenta prin comparatie cu cazul OPEC, cartelul exportatorilor de petrol, care in ultimii 40 de ani a fost capabil sa impinga pretul in sus printr-un control strict al nivelului exploatarii si productiei.

Este de presupus ca tari care exporta gaze naturale, fiind deja membre OPEC, ar fi interesate sa ridice preturile si la gaz, chiar daca nu neaparat pentru a servi intereselor politice de la Moscova.

In acelasi timp insa, state cu industrii energetice relativ putin dezvoltate stiu ca au nevoie de investitii din partea marilor companii occidentale, in vederea exploatarii resurselor proprii.

Iar astfel de investitii ar deveni foarte dificile in conditiile in care tarile respective ar contempla serios ideea impunerii de restrictii in ceea ce priveste exporturile de gaze.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.