Un colectiv de avocati internationali au depus plangere impotriva fostului secretar american al apararii, Donald Rumsfeld, pentru rolul jucat de acesta in cazurile de tortura a prizonierilor din Irak si de la Guantanamo.

Plangerea, un document de cateva sute de pagini a fost transmis prin curier electronic procurorului general federal al Germaniei, Monika Harms. "Scopul nostru nu este de a-l aduce cu forta pe Rumsfeld la tribunal. Dar procurorul general are datoria de a deschide o ancheta", a declarat presei coordonatorul acestei initiative, avocatul Wolfgang Kaleck.

"Iar daca esuam, vom lua totul de la cap in Franta, apoi in Spania, oriunde in Europa. Vrem sa aratam ca pentru Rumsfeld si pentru cei asemeni lui, nu exista nicaieri loc de azil", a aratat avocatul. Sustinuta printre altele, de Centrul pentru drepturi constitutionale, Federatia internationala pentru drepturile omului si de Asociatia germana a avocatilor republicani, plangerea a fost depusa in numele a 11 fosti detinuti ai inchisorii irakiene Abu Graib si a lui Mohammad al-Qahtani, unul din prizonierii bazei americane de la Guantanamo. Toti sustin ca au fost supusi la torturi fizice si psihologice, fiind privati de somn, umiliti sau impiedicati sa-si practice religia. In calitate de martor, in document este mentionat numele fostului general de brigada, americanul Janis Karpinski.

"Sper ca prin marturia mea sa impiedic ca asemenea lucruri sa se mai repete", a spus fosta responsabila a centrelor de detentie din Irak, ea insasi implicata in scandalul de la Abu Graib.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.