Georgia si Republica Moldova au condamnat referendumul privind independenta desfasurat in regiunea separatista Osetia de sud.

"Continuam sa conisderam acest referendum dupa cum l-am calificat anterior. Acest referendum nu stimuleaza procesul de pace. Regizorii care l-au organizat l-au conceput pentru a demonstra o data in plus rolul de monopolist al Rusiei in solutionarea acestor conflicte. Stiti ca acest referendum nu este recunoscut de comunitatea internationala si din acest motiv am facut totul ca acest referendum sa nu genereze tensiuni in regiune", a declarat Ghela Bejuasvili, ministrul de externe al Georgiei, aflat in vizita la Chisinau.

"Georgia va continua, fireste, procesul de implementare a planului nostru de pace prezentat pentru OSCE anul trecut si in cadrul aceluiasi proces noi vom face eforturi ca frontierele internationale ale Georgiei sa ramana aceleasi care au fost recunoscute de comunitatea internationala", a mai spus seful diplomatiei georgiene.

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan a reamintit de similitudinea situatiei in care se afla tara sa cu Georgia.

Mostenirea lui Stalin in Georgia si Moldova

Nici georgienii, nici osetinii, nici abhazii, nici moldovenii si nici transnistrenii nu sunt vinovati de cele intamplate acum. Sunt vinovati acei care ii tin pe acesti oameni ostateci ai politicii lor, care nu le permie acestor regiuni sa se reintegreze si sa construiasca o societate europeana.

Ghela Bujuasvili, ministru de externe al Georgiei

"Ceva similar, s-a desfasurat recent si in Republica Moldova, in regiunea transnistreana, iar noi suntem recunoscatori Georgiei, tarilor Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii pentru sprijinul, ajutorul si intelegerea de care au dat dovada fata de aceste preudo-referendumuri", a declarat Andrei Stratan.

Dar de ce osetinii si transnistrenii ar trebui, asa cum a sugerat si Vladimir Putin, sa se simta vinovati si sa suporte consecinte grele din cauza faptului ca, odata Stalin a trasat frontierele asa cum le-a trasat?

Potrivit lui Ghela Bejuasvili, vinovatii trebuie cautati sau identificati acum si nu in perioada cand mai era in viata compatriotul sau Iosif Stalin.

"Nici georgienii, nici osetinii, nici abhazii, nici moldovenii si nici transnistrenii nu sunt vinovati de cele intamplate acum. Sunt vinovati acei care ii tin pe acesti oameni ostateci ai politicii lor, care nu le permie acestor regiuni sa se reintegreze si sa construiasca o societate europeana. Aici as cauta vinovatii si n-as transforma in tapi ispasitori peniste oameni care deja de 15 ani, in Georgia de exemplu, sunt rupti de restul societatii in conditii economice si sociale extrem de proaste. Le-as recomanda tuturor sa nu transforme vietile omenesti in ostateci ale ambistiilor politice sau ai banilor murdari", a raspuns ministrul de externe unei intrebari a BBC.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.