Democratii americani, cistigatori ai alegerilor legislative desfasurate, marti, in Statele Unite, au declarat ca vor depune eforturi pentru a incepe retragerea treptata a trupelor din Irak in patru pina la sase luni, relateaza Reuters.

"Prioritatea noastra este sa schimbam directia politicii in privinta Irakului", a spus senatorul democrat Carl Levin, care va deveni cel mai probabil presedinte al Comisiei pentru Fortele Armate din Senatul american. Levin a declarat in emisiunea "This Week", difuzata de postul de televiziune ABC, ca spera ca unii republicani vor eforturile democratilor de a determina administratia americana sa transmita Guvernului irakian ca prezenta militara a SUA nu se poate prelungi la nesfirsit.

"Trebuie sa incepem un proces de redesfasurare in etape a trupelor din Irak, in interval de patru pina la sase luni", a spus Levin. In cursul aceleiasi emisiuni, senatorul democrat Joseph Biden, care va deveni, cel mai probabil, presedintele Comisiei de Relatii Externe din Senatul american, a declarat ca sprijina ideea lui Levin.

Basescu: "Este imposibil, astazi, sa parasim Irakul"

Traian Basescu, insa, nu are nici cel mai mic gind sa analizeze, macar, retragerea trupelor rom⮥sti. El a spus, simbata, in cursul unui dejun de lucru cu Asociatia Presei Straine la Sinaia, ca nu exista "nicio modificare de asteptat" in Irak."Nu se pune problema de a retrage, astazi, trupele din Irak", a declarat presedintele Basescu. "Rom⮩a isi va mentine pozitia pe care a adoptat-o inca de la inceput, si anume respectarea obligatiilor asumate fata de aliatii sai in 2003", a precizat el. Basescu a adaugat ca Rom⮩a va ramine "pina cind autoritatile irakiene ii vor spune ca a venit clipa sa se retraga, si aceasta, numai in acord cu aliatii".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.