Agenti americani s-au infiltrat pe teritoriul Marii Britanii, desfasurand operatiuni sub acoperire care ii vizeaza pe suspectii teroristi sau membri ai criminalitatii organizate, relateaza The Mail on Sunday in editia electronica din 12 noiembrie.

"Se pare ca agentii secreti ai lui George Bush ii pot aresta acum pe britanici aici, ca apoi sa ceara extradarea pentru a fi judecati peste Atlantic", subtitreaza publicatia saptamanala britanica. Intr-o astfel de operatiune secreta recenta, agenti ai Departamentului american pentru Securitate Interna s-au dat drept dealeri care vroiau sa vanda ilegal echipamente cu infrarosu pentru vedere pe timp de noapte, destinate exportului catre Iran, scrie The Mail on Sunday.

Tinta ar fi fost un fost ambasador al Iranului in Iordania, care in prezent locuieste in Marea Britanie. Spionii au aranjat o serie de intalniri clandestine in hoteluri din Londra, unde au amplasat camere de luat vederi pentru a filma pe ascuns aceste intalniri, ca sa foloseasca apoi inregistrarile ca probe. Se pare ca este pentru prima data cand agentii americani sunt prinsi ca au folosit astfel de tehnici in Marea Britanie, subliniaza publicatia.

Intrebarea presanta este daca guvernul britanic a fost la curent cu operatiunea, adauga The Mail on Sunday. Daca raspunsul este da, se pune problema daca statul colaboreaza cu agentii straine pentru a intinde capcane suspectilor, iar daca raspunsul este nu, atunci inseamna ca spionii americani lucreaza nestingheriti pe teritoriul britanic, subliniaza publicatia. Organizatiile de aparare a drepturilor omului au cerut explicatii ministrului de interne, John Reid, si ministrului de externe, Margaret Beckett.

Cazul va provoca o polemica aprinsa, pentru ca agentii au folosit tactici care sunt interzise in Marea Britanie. Daca politia britanica ar fi folosit astfel de capcane, cazul in mod sigur ar fi fost respins la tribunal, explica The Mail on Sunday. Agentii americani i-ar fi intins o capcana unui om de afaceri de origine iraniana. Oficiali din guvern au declarat, sub acoperirea anonimatului, ca ar fi vorba despre fostul ambasador iranian in Iordania, Nosratollah Tajik, care in prezent face obiectul unei cereri de extradare in America. Tajik, care locuieste de cativa ani cu familia in Marea Britanie, este acuzat de conspiratie in vederea vanzarii de echipament militar unor extremisti islamici. El a fost arestat, in numele americanilor, de politia britanica si tinut in inchisoare timp de o saptamana.

Fostul ambasador, in varsta de 52 de ani, a trebuit sa fie internat, fiind grav bolnav, si in consecinta a fost eliberat pe cautiune, in schimbul unei sume substantiale de bani, dar trebuie sa se prezinte zilnic la sectia de politie de care apartine domiciliul sau, la Durham. Fostul ambasador va aparea in fata tribunalului in data de 4 decembrie. Surse apropiate lui Tajik afirma ca fostului diplomat i s-ar fi intins o capcana din cauza implicarii sale intr-un conflict intre Statele Unite si Iran. Un martor audiat in cadrul unei anchete a Camerei Reprezentantilor referitoare la sponsorizarea terorismului de stat de catre Iran, desfasurata anul trecut, a declarat ca Tajik a fost unul dintre diplomatii iranieni care recrutau palestinieni pentru a forma celule teroriste.

Iranul aranja pentru palestinienii raniti in violentele din Orientul Mijlociu calatorii si tratament medical gratuit, apoi le furniza antrenament terorist, iar odata intorsi in teritoriile palestiniene, acestia urmau sa formeze celule teroriste. Pe de alta parte, operatiunea agentilor americani ar putea avea legatura cu ancheta lansata de britanici in august, dupa ce Israelul a acuzat Londra ca furnizeaza indirect echipamente teroristilor Hezbollah. Este vorba despre echipamente pentru vedere nocturna, de care militantii Hezbollah s-ar fi servit pentru a-i depista pe soldatii israelieni din Liban. Un numar de 250 de astfel de echipamente, care purtau mentiunea "Fabricat in Marea Britanie", fusesera descoperite de soldatii israelieni in buncarele Hezbollah din sudul Libanului.

Israelul a cerut Marii Britanii sa stabileasca daca echipamentele faceau parte dintr-o livrare de astfel de binocluri pe care armata britanica a facut-o Iranului in 2003 pentru a fi folosite impotriva traficantilor de droguri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.